On-page optimalisatie
Inhoudsopgave
Wat is on-page optimalisatie?
On-page SEO (ook wel on-site SEO genoemd) is het proces van het optimaliseren van webpagina’s en hun inhoud voor zowel zoekmachines als gebruikers. Het kan helpen om pagina’s hoger in Google te plaatsen en meer organisch verkeer te genereren.
Veelvoorkomende taken die geassocieerd worden met on-page SEO zijn onder andere het optimaliseren voor zoekintentie, titeltags, interne links en URL’s.

Veelgestelde vragen over On-page optimalisatie
Hoe snel kan ik resultaten zien met uw on page SEO bureau?
Kan ik on-page SEO diensten combineren met andere diensten die jullie aanbieden?
Bieden jullie aangepaste on-page SEO-strategieën voor verschillende branches?
Hoe snel kan ik resultaten zien met uw on page SEO bureau?
Hoe snel je resultaten zult zien van SEO hangt af van verschillende factoren, zoals de concurrentie in je branche, de huidige staat van je website en de omvang van de optimalisatie. Veel van onze klanten beginnen echter merkbare verbeteringen te zien binnen 3 tot 6 maanden na het optimaliseren van hun pagina’s volgens hun Keyword Strategie.
Het is de moeite waard om op te merken dat SEO een langetermijninvestering is, en hoewel snel succes mogelijk is, vereist duurzaam succes een voortdurende inspanning. Jouw on-page SEO expert zal regelmatig je voortgang bekijken en je strategie waar nodig bijwerken.

Waarom is on-page SEO belangrijk?
Stel on-page SEO voor als de vriendelijke gids die je website helpt te communiceren met Google. Het is alsof je hints geeft over waar je content over gaat, maar dan in een taal die Google begrijpt – zoekwoorden.
Dat gezegd hebbende: Er komt meer kijken bij on-page SEO dan zoekwoorden in de HTML van je pagina proppen. Het gaat om het uitrollen van de welkomstmat voor je bezoekers.
Een goed geoptimaliseerde pagina zorgt ervoor dat ze vinden wat ze zoeken zonder het online equivalent van een wilde ganzenjacht.
Om je inhoud in 2025 te laten scoren, moet je je inhoud ook optimaliseren voor:
- Gebruikerservaring
- Bouncepercentage en verblijfstijd
- Zoekintentie
- Pagina laadsnelheid
- Doorklikratio
- Desktop en mobiele apparaten
Dus, in het grote geheel is on-page SEO niet zomaar een checklist; het is je geheime wapen om op te vallen en ervoor te zorgen dat zowel algoritmes als mensen zeggen: “Yep, dit is hem!”.
On-page SEO VS Off-page SEO
On-page SEO
On-page SEO verwijst naar alle zoekmachine optimalisaties die je uitvoert binnen je eigen website om beter te scoren in zoekmachines zoals Google. Het draait om het verbeteren van de inhoud, structuur en technische aspecten van je website.
Voorbeelden van on-page SEO-acties zijn:
- Contentoptimalisatie: Het creëren van waardevolle content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep en de juiste zoekwoorden bevat.
- Technische verbeteringen: Denk aan snelle laadtijden, gebruiksvriendelijke URL-structuren, mobielvriendelijkheid en beveiliging (SSL-certificaat), dit wordt ook wel technische SEO genoemd.
- Optimalisatie van titels en meta-beschrijvingen: Dit zorgt ervoor dat je pagina aantrekkelijker oogt in de zoekresultaten, wat de doorklikratio (CTR) verbetert.
- Interne linkstructuur: Het slim plaatsen van links binnen je website om de gebruikerservaring en vindbaarheid van pagina’s te verbeteren.
- Sitenavigatie en gebruiksvriendelijkheid: Een overzichtelijke, intuïtieve navigatie zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en sneller vinden wat ze zoeken.
On-page SEO legt de basis voor je zoekmachineoptimalisatie en is volledig binnen je controle. Een goed geoptimaliseerde website is aantrekkelijk voor zowel gebruikers als zoekmachines en vormt de sleutel tot langdurige zichtbaarheid en betere rankings.
Off-page SEO
Off-page SEO omvat alle acties die plaatsvinden buiten je eigen website en bijdragen aan je online autoriteit en vindbaarheid. Het belangrijkste doel is om vertrouwen op te bouwen bij zoekmachines door aan te tonen dat jouw website waardevol en relevant is.
Belangrijke voorbeelden van off-page SEO-acties zijn:
- linkbuilding: Het verdienen van links van andere gerenommeerde websites. Kwalitatieve backlinks worden door zoekmachines gezien als een ‘stem van vertrouwen’ en versterken de autoriteit van jouw site.
- Sociale signalen: Hoewel social media geen directe rankingfactor is, kan het delen van je content via sociale platforms de zichtbaarheid vergroten en indirect zorgen voor meer verkeer en backlinks.
- Gastblogs en PR-activiteiten: Door waardevolle content te publiceren op externe platforms, bouw je niet alleen autoriteit op maar trek je ook een nieuw publiek aan.
- Online reviews en reputatiemanagement: Positieve beoordelingen op platforms zoals Google Mijn Bedrijf en Trustpilot vergroten je betrouwbaarheid en aantrekkelijkheid voor potentiële klanten.
Off-page SEO draait om het opbouwen van relaties en het versterken van je merk buiten je eigen website. Het is vaak uitdagender omdat je afhankelijk bent van externe partijen, maar het is een cruciaal onderdeel om hoger te scoren in zoekmachines en meer verkeer aan te trekken.
Wil jij dat je website beter presteert in zoekmachines?
STEL JE VRAAG AAN OZNE SEO EXPERT – DAVID

CASE
QDP
Met resultaat
80+
Kwalitatieve leads
Wat zijn de voordelen van on-page SEO?
On-page SEO is belangrijk voor de algehele SEO strategie en leidt tot:
- Hogere zoekresultaten
- Meer verkeer naar je website
- Meer conversies
Omdat je content gericht is op de zoekintentie van je doelgroep, zullen ze je bedrijf en website zien als een relevante bron voor hun behoeften. De nuttige inhoud op je website geeft zoekmachines ook signalen dat je website een relevante bron is voor je niche. De resultaten van on-page SEO hebben tijd nodig, maar als je on-page SEO strategie eenmaal van de grond komt, kan het je online rankings en verkoop laten stijgen.
On-page SEO ranking factoren
Er zijn verschillende on-page ranking factoren die een directe invloed hebben op je positie in de zoekresultaten. Door elk van deze factoren zorgvuldig te optimaliseren, verbeter je je rankings en overtreft je je concurrenten.
URL
Een geoptimaliseerde URL is kort, beschrijvend en bevat het belangrijkste zoekwoord. Dit maakt het zowel gebruiksvriendelijk als zoekmachinevriendelijk. Bijvoorbeeld: www.website.nl/seo-tips.
Titel tag
De titel tag is de titel van je pagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het is een cruciale rankingfactor. Zorg dat je belangrijkste zoekwoord hierin voorkomt en dat de titel aantrekkelijk en relevant is.
Meta beschrijving
De meta beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van je pagina (maximaal 160 tekens). Hoewel het geen directe rankingfactor is, beïnvloedt een pakkende meta beschrijving de doorklikratio (CTR) positief.
Header tags (H1, H2, H3, etc.)
Header tags zorgen voor een duidelijke structuur op je pagina en verbeteren de leesbaarheid. De H1-tag wordt gebruikt voor de hoofdtitel en moet het zoekwoord bevatten, terwijl H2- en H3-tags subkoppen bieden voor verdere onderverdeling.
Alt-tags (afbeelding alternatieve tekst)
Alt-tags beschrijven wat er te zien is op een afbeelding. Dit helpt zoekmachines om afbeeldingen te begrijpen en is belangrijk voor toegankelijkheid. Voeg zoekwoorden toe waar mogelijk, maar houd het beschrijvend en relevant.
Trefwoorden
Het strategisch gebruik van zoekwoorden in je content, titels, headers en URL is essentieel. Focus op relevante zoekwoorden die aansluiten bij de intentie van je doelgroep. Overmatig gebruik (keyword stuffing) moet worden vermeden.
Content
Kwalitatieve, waardevolle en unieke content is de kern van on-page SEO. De content moet:
- Relevante zoekwoorden bevatten.
- Aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers.
- Duidelijke en goed gestructureerde informatie bieden.
- Regelmatig worden geüpdatet om actueel te blijven.
Afbeeldingen
Geoptimaliseerde afbeeldingen verbeteren de gebruikerservaring en laadsnelheid. Gebruik:
- Compressie om de bestandsgrootte te verkleinen.
- Beschrijvende bestandsnamen (bijv. seo-tips-afbeelding.jpg).
- Alt-tags voor zoekmachineoptimalisatie en toegankelijkheid.
Interne links
Interne links verbinden verschillende pagina’s op je website. Dit helpt zoekmachines om je site te crawlen en geeft bezoekers een duidelijke navigatie. Gebruik relevante anchor teksten en link naar belangrijke pagina’s om waarde te versterken.
Schema-opmaak (Structured Data)
Schema-opmaak helpt zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen. Het zorgt voor rijke resultaten (rich snippets), zoals sterrenbeoordelingen, prijsinformatie of evenementdetails, wat je zichtbaarheid in de zoekresultaten verbetert.
Pagina snelheid
Een snelle website zorgt voor een betere gebruikerservaring en hogere rankings. Tools zoals Google PageSpeed Insights kunnen helpen om knelpunten in laadtijd op te sporen en op te lossen.
Mobiel-vriendelijkheid
Omdat een groot deel van de gebruikers via mobiele apparaten zoekt, is mobielvriendelijkheid essentieel. Een responsive design zorgt ervoor dat je website op elk apparaat goed wordt weergegeven, wat zowel de gebruikerservaring als je ranking verbetert.

7 Feiten over on-page SEO
- 75% van SEO is off-page en 25% is on-page
- Content is de belangrijkste on-page SEO factor
- Title tags zijn de 2e belangrijkste on-page SEO factor
- Titels tussen 15-40 tekens hebben de beste organische CTR
- Het gebruik van een vraag in title tags resulteert in een 14,1% hogere CTR
- Organische Google resultaten met 3-4 woorden hebben een hogere CTR dan titels met 1-2 woorden
- 10% van de mensen zoekt naar gedetailleerde inhoud als ze naar Google gaan
Wil je jouw bedrijf online beter positioneren in de B2B-markt?
Starten met on-page SEO
On-page SEO richt zich op het optimaliseren van de elementen op je website zelf, zoals content, meta-tags, interne links, en technische aspecten, om beter zichtbaar te zijn in zoekmachines.Wil je starten met on-page SEO? Dan is het eerst goed om na te gaan of on-page SEO wel geschikt is voor jouw situatie of bedrijf.
Wanneer is on-page SEO wel geschikt?
Bij het lanceren van een nieuwe website of webpagina’s
Als je een nieuwe website of nieuwe webpagina’s lanceert, is on-page SEO essentieel om ervoor te zorgen dat deze pagina’s goed zijn geoptimaliseerd vanaf het begin. Dit helpt zoekmachines om je content te begrijpen en correct te indexeren.
Wanneer je content hebt die gericht is op specifieke zoekwoorden
On-page SEO is geschikt wanneer je content wilt optimaliseren voor specifieke zoekwoorden. Dit omvat het optimaliseren van titels, meta-descriptions, headers, en de inhoud zelf om ervoor te zorgen dat zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat.
Voor het verbeteren van gebruikerservaring en conversieratio’s
On-page SEO helpt niet alleen bij zoekmachine rankings, maar ook bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Goed gestructureerde en makkelijk leesbare content met relevante interne links kan bezoekers langer op je website houden en de kans op conversies vergroten.
Wanneer je Concurrentie in de zoekresultaten wilt overstijgen
In markten met veel concurrentie kan on-page SEO helpen om je content beter te optimaliseren dan die van je concurrenten, waardoor je mogelijk hoger in de zoekresultaten komt.
Voor lokale SEO-inspanningen
On-page SEO is cruciaal voor lokale SEO, vooral bij het optimaliseren van content met lokale zoekwoorden en het toevoegen van locatie-informatie op relevante pagina’s om lokaal verkeer aan te trekken.
Als je regelmatig content publiceert
Als je regelmatig blogposts, artikelen, of andere vormen van content publiceert, is on-page SEO essentieel om ervoor te zorgen dat elke nieuwe publicatie geoptimaliseerd is voor zowel zoekmachines als gebruikers.
Wanneer je technische SEO al op orde is
Als je website al technisch goed functioneert, is on-page SEO de volgende logische stap om ervoor te zorgen dat je content maximaal rendement oplevert in termen van zoekmachine rankings en gebruikersinteractie.
Voor verbeteren van pagina’s die slecht presteren
Als bepaalde pagina’s op je website slecht presteren in de zoekresultaten of lage betrokkenheid van gebruikers hebben, kan on-page SEO helpen om deze pagina’s te verbeteren door middel van contentaanpassing en optimalisatie van meta-tags en andere on-page elementen.
Wanneer is on-page SEO niet geschikt?
Als je geen relevante of waardevolle content hebt
On-page SEO kan weinig doen voor een website die geen waardevolle of relevante content biedt. Als je website niet de informatie of antwoorden biedt die je doelgroep zoekt, zal zelfs goed geoptimaliseerde on-page SEO je rankings niet veel verbeteren.
Wanneer je te maken hebt met technische problemen
Als je website technische problemen heeft, zoals traagheid, slechte mobiele ervaring, of crawl- en indexeerproblemen, is het belangrijk om eerst technische SEO aan te pakken. On-page optimalisatie zal niet effectief zijn als zoekmachines je website niet goed kunnen crawlen of indexeren.
Bij het focussen op korte termijn resultaten
On-page SEO levert doorgaans geen onmiddellijke resultaten op. Als je snel verkeer nodig hebt, zoals voor een tijdgevoelige campagne, kan een focus op zoekmachine adverteren (Search Engine Advertising) of andere marketingkanalen meer geschikt zijn.
Als de website geen concurrentie heeft
Als je in een zeer nichemarkt zit met weinig tot geen concurrentie, heb je mogelijk niet veel on-page SEO-optimalisatie nodig om hoog te ranken, aangezien er weinig andere content is die met jou concurreert.
Wanneer je afhankelijk bent van betaalde advertenties
Als je bedrijfsstrategie sterk afhankelijk is van betaalde advertenties (zoals Google Ads) en je weinig belang hecht aan organisch verkeer, is on-page SEO misschien niet je hoogste prioriteit.
Als je website regelmatig wordt gewijzigd of geüpdatet
Als je website vaak en ingrijpend verandert, kan het moeilijk zijn om duurzame on-page SEO-inspanningen te realiseren. In dergelijke gevallen is het belangrijk om eerst stabiliteit in je website-inhoud te brengen voordat je aan on-page SEO begint.
Bij slecht gebruikersontwerp (UX)
Als je website een slechte gebruikerservaring biedt (bijvoorbeeld door een slechte navigatie of een rommelig ontwerp), is het beter om eerst de UX te verbeteren voordat je je richt op on-page SEO. Een positieve gebruikerservaring is essentieel voor zowel SEO als conversies.
On-page SEO door Create & Convert
Onze on-page SEO-diensten zijn speciaal ontworpen voor B2B-bedrijven die resultaatgerichte online groei nastreven. Of je nu behoefte hebt aan specifieke optimalisaties, maatwerk voor unieke projecten, of een complete SEO-strategie geïntegreerd in je bestaande contentaanpak — wij zorgen voor oplossingen die meetbaar bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen.
Met onze data-gedreven aanpak hebben we B2B-merken geholpen hun autoriteit te versterken, vertrouwen op te bouwen bij hun doelgroep en hoogwaardige leads te genereren — tegen een aantrekkelijke ROI. On-page SEO die niet alleen verkeer oplevert, maar waarde toevoegt aan je salesfunnel.