Linkbuilding
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is een zoekmachine optimalisatie tactiek waarbij andere websites een link naar uw website plaatsen. Zodat zoekmachines zoals Google het als meer gezaghebbend zien en het hoger plaatsen in onbetaalde zoekresultaten. In principe behandelt Google bepaalde soorten links van andere sites (backlinks) als aanbevelingen. Hoe hoger de kwaliteit en kwantiteit van backlinks die naar uw site verwijzen, hoe betrouwbaarder uw site overkomt.

Veelgestelde vragen over Linkbuilding
Waarom zou ik linkbuildingdiensten gebruiken om backlinks te krijgen?
Wat zijn linkbuilding diensten?
Hoe lang blijven mijn links staan?
Krijg ik een backlinkrapport?
Waarom zou ik linkbuildingdiensten gebruiken om backlinks te krijgen?
Tijdens een officiële Google Q&A werd onthuld dat backlinks nog steeds de #1 belangrijkste ranking factor zijn. Backlinks worden beschouwd als een betrouwbare manier voor zoekmachines om te meten hoe populair een website is.
De populariteit van de website hangt af van de hoeveelheid en de kwaliteit van de links die een site heeft, dus linkbuilding is enorm belangrijk.
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Linkbuilding is belangrijk omdat het een belangrijke factor is in hoe Google webpagina’s rangschikt. Google merkt op dat: “Over het algemeen kunnen webmasters de rang van hun sites verbeteren door het aantal hoogwaardige sites dat naar hun pagina’s linkt, te verhogen.”
Hoewel het bovenstaande voorbeeld een algemeen visueel begrip geeft van waarom linkbuilding belangrijk is, is het erg basaal. Het vergeet belangrijke factoren zoals:
- Het vertrouwen en de autoriteit van de pagina’s die linken.
- De SEO en content optimalisatie van de respectievelijke sites.
- De ankertekst van de inkomende links.
Het belangrijkste concept om te begrijpen is dat, zoals Google zegt, je meer kans hebt om je content hoger te laten scoren voor zoekwoorden waarop je je richt als je externe websites naar je pagina’s kunt laten linken.
Interne en externe linkbuilding
Interne Linkbuilding
Externe linkbuilding
Externe links, of backlinks, zijn links van andere websites naar jouw domein. Ze tonen zoekmachines dat jouw content waardevol en betrouwbaar is, wat een positieve invloed heeft op je rankings.
Voordelen van externe links:
- Hogere domein autoriteit: Kwalitatieve backlinks versterken je positie in zoekresultaten.
- Betrouwbaarheid: Externe links tonen aan dat jouw website geloofwaardig is binnen je niche.
- SEO-signalen: Zoekmachines zoals Google waarderen externe links, wat bijdraagt aan betere plaatsingen volgens YMYL- en E-E-A-T-criteria.
Een sterke externe linkbuilding-strategie helpt je domeinautoriteit te verhogen en je online zichtbaarheid verder te versterken.
Wat is de beste linkbuilding-strategie voor jouw bedrijf?
STEL JE VRAAG AAN ONZE SEO EXPERT – DAVID

CASE
Pulse Agency
Met resultaat
10+ linkbuilding klanten
Hoe bouw je links?
Hieronder lees je meer over de vier fundamentele manieren om links te bouwen. Sommige daarvan werken veel beter dan andere.

Links verdienen
Als je links verdient, linken andere websites naar de jouwe zonder dat je ze daarom vraagt. Dit kan zeer kosteneffectief zijn. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat de links de richtlijnen voor linkspam van Google schenden omdat jij niet verantwoordelijk bent voor het maken ervan.
De beste manier om links te verdienen is om inhoud van hoge kwaliteit te maken waar mensen naar willen linken.
Hier zijn een paar verschillende soorten inhoud waar mensen naar willen linken:
- Visuele middelen (infographics, grafieken, diagrammen, enz.)
- Origineel onderzoek en gegevens (industriestudies, enquêtes, eigen onderzoek, etc.)
- Online hulpmiddelen en calculators
- Diepgaande gidsen en handleidingen

Vragen om links
Vragen om links is wanneer je actief contact opneemt met een persoon (of team) en hen overtuigt om een link te plaatsen van hun website naar de jouwe.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom ze naar jou zouden linken:
- Er staat iets op jouw website waarin hun publiek geïnteresseerd zal zijn
- Om u te vermelden waar u in hun inhoud wordt genoemd

Links toevoegen
Naar een andere website gaan en daar handmatig je link toevoegen is geen goede manier om backlinks op te bouwen. Want Google wil links die je zelf hebt geplaatst (of zou kunnen hebben geplaatst) niet meetellen.
Dat geldt ook voor links die zijn toegevoegd aan:
- Sociale media profielen
- Bedrijvengidsen
- Forums, communities en vraag- en antwoordsites (zoals Quora)
- Blog reacties
- Pagina’s met gebruikersprofielen
Je kunt nog steeds links toevoegen op deze plaatsen. Om verwijzend verkeer naar je website te sturen. Maar voeg ze alleen toe als ze echte waarde creëren voor gebruikers.
En niet om SEO waarde te genereren. Anders doe je misschien aan linkspam en beschadig je je merkimago.

Links kopen
Je moet geen SEO-links kopen die bedoeld zijn om uw rankings te beïnvloeden. Met andere woorden, je moet alleen betalen voor backlinks als ze zijn gekwalificeerd met het rel=“gesponsord” of rel=“nofollow” attribuut. (Dit vertelt zoekmachines om ze te negeren).
Als een betaalde link niet is gekwalificeerd:
De link is in strijd met de richtlijnen voor linkspam van Google en beide sites lopen het risico te worden gestraft. Google zal waarschijnlijk herkennen dat de link betaald is en deze hoe dan ook negeren. Ter verduidelijking: je kunt betalen voor linkbuildingdiensten van een freelancer of een bureau.
Maar de sites die je backlinks hosten mogen geen enkele vorm van betaling ontvangen. Dit omvat geld, producten, diensten, enz.
Hoe beoordeelt google links?
Het algoritme van Google gebruikt een groot aantal factoren om pagina’s te rangschikken, waaronder linkevaluatie. We zullen nu kijken naar de belangrijkste factoren die Google evalueert in het linkprofiel van een pagina. Deze evaluatie gaat veel verder dan de kwantiteit en houdt ook rekening met de kwaliteit, gebaseerd op verschillende criteria.
1. Aantal links
Dit was de eerste factor die Google gebruikte. Het vormde de basis van PageRank: hoe meer links een site kreeg, hoe relevanter deze werd geacht. Het aantal links naar een pagina toonde de populariteit ervan op het web aan.
Vandaag de dag is dit criterium nog steeds een van de belangrijkste factoren bij het evalueren van Google-links, maar het kan niet op zichzelf worden beschouwd.
Het heeft geen zin om veel links te ontvangen van sites die niet relevant en betrouwbaar zijn. Het is noodzakelijk om de kwantiteit af te stemmen op de factoren die we hieronder zullen zien.
2. Diversiteit van links
Wat heeft meer waarde: een persoon die altijd zegt hoe geweldig je bent, of meerdere mensen die elk één keer zeggen hoe geweldig je bent?
Hoe meer mensen goed over je spreken, hoe meer erkenning je hebt in een groep.
Google denkt op dezelfde manier. Voor de zoekmachine toont een site een sterkere autoriteit wanneer deze links ontvangt van verschillende domeinen. Daarom wordt linkdiversiteit ook meegenomen in de evaluatie.
3. Linkcontext
Google kan ook de context rond de link begrijpen om te bepalen of deze echt relevant is.
Om te beginnen begrijpt Google dat links van sites die betrekking hebben op hetzelfde gebied als de doelsite waardevoller zijn, omdat het waarschijnlijker is dat ze relevant zijn voor het publiek van de site.
Google evalueert ook de woorden die rond de link staan, de zogenaamde co-occurrences. Deze helpen de zoekmachine om het onderwerp van de pagina te begrijpen en of de link zinvol is binnen de context.
Naast de woorden evalueert Google ook andere links die in de buurt staan. Als dit ook links naar kwaliteitssites zijn, krijgt de pagina meer relevantie en wordt er meer linksap doorgegeven.
Maar als je al een groot aantal links hebt, heeft je pagina de neiging om minder link juice te ontvangen, omdat de site zijn autoriteit al aan veel andere pagina’s doorgeeft.
Daarnaast telt ook de positie van de links. Als ze deel uitmaken van de hoofdinhoud op de pagina, is de kans groot dat ze met redactionele bedoelingen worden ingevoegd, waardoor ze meer waarde krijgen, vooral aan het begin van een tekst.
Maar als de link in de kop- of voettekst staat, is de kans groter dat hij alleen maar dient om een backlink te genereren en wordt hij daarom minder gewaardeerd.
4. Ankertekst
De anchor-tekst – de klikbare tekst van de link – zegt ook veel over de gelinkte pagina.
Het bevat meestal een trefwoord of een korte beschrijving van wat de gebruiker op de pagina zal vinden als hij op de link klikt. Daarom gebruikt Google deze factor om pagina’s te indexeren.
Het analyseren van de anchor-tekst helpt ook bij het identificeren van sites die de zoekmachine proberen te misleiden.
Het gebruik van een exact trefwoord in een anchor-tekst van een backlink is één manier om de autoriteit voor die term te versterken.
Echter, wanneer dit herhaaldelijk wordt gebruikt in alle backlinks, zal Google dit onnatuurlijke gebruik zien als het gebruik van ‘black hat’ technieken. Wanneer backlinks op natuurlijke wijze worden verdiend, zijn de anchor-teksten vaak divers.
5. Betrouwbaarheid
Een evolutie in Google’s algoritme was TrustRank. Toen deze factor aan het algoritme werd toegevoegd, begon de zoekmachine de betrouwbaarheid van de site mee te wegen in de ranking.
Dus, hoe dichter je bij betrouwbare sites staat, hoe betrouwbaarder je overkomt op Google en hoe meer link juice je zult ontvangen.
Vertrouwde sites zijn sites die bijdragen aan een veiliger en relevanter web voor de gebruiker.
Om de betrouwbaarheid te beoordelen, houdt het zoekalgoritme onder andere rekening met de leeftijd van het domein, het gebruik van beveiligingscertificaten en de kwaliteit van de inhoud.
6. Links van andere pagina's naar je website
Bij linkbuilding werk je met interne en externe links. Maar het is belangrijk om te weten welke van de twee zwaarder weegt in de ranking.
Om dit te begrijpen, moet je het volgende in overweging nemen: vertrouwt Google een site meer op basis van wat deze over zichzelf te zeggen heeft (interne links) of op basis van wat andere sites over de site zeggen (externe links)?
Wat anderen zeggen is waardevoller, dus backlinks van andere pagina’s wegen zwaarder in de zoekevaluatie.
7. Links van je site naar eigen pagina's
De links die je op je site plaatst, zijn niet zo waardevol als backlinks, maar ze helpen Google wel om de hiërarchie van je pagina’s te laten zien.
Laten we zeggen dat je een promotioneel marketingbedrijf hebt met een diepgaande blogpost die uitlegt wat promotionele marketing is.
Aangezien deze publicatie centraal staat in je bedrijf, kunnen aanvullende kortere posts hiernaar linken, zodat Google begrijpt dat deze hoofdpost bovenaan de bloghiërarchie moet staan.
8. Links van je site naar andere pagina's
Daarnaast wegen links binnen je pagina’s die naar externe sites leiden ook mee in de ranking.
Google beoordeelt of je links biedt naar populaire, betrouwbare en gezaghebbende sites, in de trant van “vertel me wie je bent en ik vertel je wie jij bent”.
9. Snelheid van het verkrijgen van links
In de begindagen van SEO waren backlinks een belangrijk instrument van black hat technieken – praktijken die werden gebruikt om zoekmachines te misleiden.
Veel websites creëerden linkfarms of gebruikten regelingen voor het kopen en verkopen van links. Zo wonnen ze snel backlinks.
Om dit tegen te gaan, heeft Google zijn algoritme versterkt om deze praktijken te identificeren en te bestraffen. Een manier om dit te meten is hoe snel je site links krijgt.
Veel links krijgen in een korte periode duidt meestal op een black hat schema, omdat een natuurlijk linkprofiel geleidelijk groeit.
10. Nofollow vs. dofollow
Een andere factor die Google evalueert bij het analyseren van links op een pagina is het nofollow-attribuut.
Wanneer dit in de linkcode wordt geplaatst, weet de webcrawler dat hij geen rekening hoeft te houden met de ranking van de gelinkte pagina.
Dit betekent dat nofollow-links geen link juice overbrengen.
Standaard zijn alle links do-follow of geven ze link juice door. Als je geen autoriteit wilt doorgeven via een link, moet je de nofollow-tag invoegen.
Als je bijvoorbeeld een dubieuze website moet citeren, kun je de nofollow-tag gebruiken om je autoriteit er niet mee te delen.
Deze tag wordt ook vaak gebruikt in links naar sociale media of commentaarvakken op blogs.
Eigenaren van Facebook, Instagram of blogs willen voorkomen dat hun autoriteit wordt doorgegeven aan links die elke gebruiker op een pagina kan plaatsen, vooral omdat deze ruimtes vaak worden gebruikt voor spam.
Verhoog je online autoriteit en trek de juiste B2B-klanten aan met slimme en strategische linkbuilding

7 Feiten over linkbuilding
- Bijna 94% van de linkbuilders is het erover eens dat de kwaliteit van links belangrijker is dan de kwantiteit van links
- Hoe meer backlinks je hebt, hoe meer kans je hebt op organisch zoekverkeer.
- Lange content ontvangt gemiddeld 77,2% meer backlinks dan korte artikelen
- Ongeveer 74% van de linkbuilders bouwt minder dan 10 links per maand
- Google’s #1 zoekpositie heeft meestal ongeveer 3,8x meer backlinks dan posities twee tot en met tien
- 95% van alle pagina’s hebben helemaal geen backlinks
- Websites met een blog ontvangen 97% meer inkomende links dan websites zonder blog
Starten met linkbuilding
Wil je starten met linkbuilding? Dan is het eerst goed om na te gaan of linkbuilding wel geschikt is voor jouw situatie of bedrijf.
Wanneer is linkbuilding wel Geschikt?
Bij een Lange Termijn SEO-strategie
Linkbuilding is vooral effectief op de lange termijn. Als je bedrijf gericht is op het duurzaam verbeteren van zoekmachine rankings en bereid is te investeren in een strategie die over tijd vruchten afwerpt, is linkbuilding een goede keuze.
Wanneer je al sterke basis SEO hebt
Als je website al geoptimaliseerd is voor zoekmachines (goede on-page SEO, snelle laadtijden, mobiele optimalisatie), kan linkbuilding helpen om je prestaties naar een hoger niveau te tillen.
Bij competitieve markten
In markten met veel concurrentie kan linkbuilding een essentieel verschil maken. Het kan net dat beetje extra geven om boven je concurrenten te ranken.
Voor bedrijven die autoriteit willen opbouwen
Als je bedrijf gericht is op het opbouwen van autoriteit en vertrouwen in een specifieke niche, kan linkbuilding helpen door je website te laten linken door betrouwbare en relevante websites.
Wanneer je content hebt die het waard is om te delen
Als je waardevolle, relevante en goed geproduceerde content hebt, kan linkbuilding zeer effectief zijn. Het biedt anderen een reden om naar je content te linken, wat je backlinkprofiel versterkt.
Als je budget en middelen beschikbaar hebt
Linkbuilding vergt tijd, inspanning en soms financiële middelen (bijvoorbeeld voor het creëren van gastblogs of het inhuren van een specialist). Als je deze middelen hebt, kan het een waardevolle investering zijn.
Wanneer is linkbuilding niet Geschikt?
Bij een korte termijn focus
Als je snel resultaat nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kortlopende campagne, is linkbuilding niet de juiste strategie. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel kost tijd en geduld.
Wanneer je website nog niet geoptimaliseerd is
Linkbuilding is minder effectief als de basis van je website niet op orde is. Als je website technische fouten bevat, niet mobielvriendelijk is, of slechte content heeft, zullen links minder waarde toevoegen.
Als je niet beschikt over waardevolle content
Zonder goede content is het moeilijk om natuurlijke links te krijgen. Als je content niet aantrekkelijk, informatief of deelbaar is, zullen linkbuilding inspanningen waarschijnlijk weinig opleveren
Wanneer je in een niche zit met weinig online activiteit
Als je bedrijf zich in een zeer gespecialiseerde of weinig actieve niche bevindt waar weinig andere websites zijn om mee te linken, kan linkbuilding een uitdaging zijn en minder effect hebben.
Bij een beperkt budget of tijd
Linkbuilding vereist een aanzienlijke investering in termen van tijd en/of geld. Als je niet over de nodige middelen beschikt, kunnen andere SEO-strategieën, zoals on-page optimalisatie, effectiever zijn.
Als je verwacht snel en gemakkelijk links te kunnen bouwen
Linkbuilding is een strategisch proces dat om kwaliteit draait, niet kwantiteit. Als je op zoek bent naar snelle en goedkope oplossingen, loop je het risico op strafmaatregelen van Google vanwege het opbouwen van onnatuurlijke of slechte kwaliteit links.
Als je vertrouwt op black-hat technieken
Linkbuilding is niet geschikt als je bereid bent om onethische of spammy technieken te gebruiken, zoals het kopen van links of het gebruik van linkfarms. Dit kan leiden tot straffen door zoekmachines en meer schade dan goed doen.
Linkbuilding door Create & Convert
In de B2B-markt draait linkbuilding niet alleen om het genereren van backlinks, maar om het opbouwen van duurzame relaties en het versterken van je online autoriteit. Bij Create & Convert ontwikkelen we strategische linkbuilding-campagnes die perfect aansluiten bij jouw zakelijke doelstellingen.
Onze aanpak richt zich op het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks vanuit invloedrijke websites in jouw branche. Dit versterkt niet alleen jouw domeinautoriteit, maar verhoogt ook je vindbaarheid in zoekmachines, waardoor je bedrijf zichtbaar wordt voor de juiste doelgroep.
Met onze focus op B2B zorgen we ervoor dat jouw linkprofiel betrouwbaar, relevant en impactvol is. Of het nu gaat om gastblogs, contentpromotie of samenwerking met strategische partners, wij leveren linkbuilding die meetbare resultaten oplevert en jouw online aanwezigheid versterkt.