Zoekmachine optimalisatie

Wat is zoekmachine optimalisatie?

In eenvoudige bewoordingen betekent Zoekmachine optimalisatie (SEO) het proces van het verbeteren van je website om de zichtbaarheid ervan in Google, Microsoft Bing en andere zoekmachines te vergroten wanneer mensen zoeken naar:

  • Producten die je verkoopt.
  • Diensten die je aanbiedt.
  • Informatie over onderwerpen waarin je veel expertise en/of ervaring hebt.

Hoe beter je pagina’s zichtbaar zijn in de zoekresultaten, hoe groter de kans dat je wordt gevonden en dat er op je pagina’s wordt geklikt. Uiteindelijk is het doel van zoekmachine optimalisatie om websitebezoekers aan te trekken die klanten worden of een publiek dat blijft terugkomen.

Veelgestelde vragen over zoekmachine optimalisatie

Wat is het ideale moment om een zoekmachine optimalisatie bedrijf in te huren?

Kan ik gebruikmaken van zoekmachine optimalisatie diensten als ik geen capaciteit in huis heb?

Hoe meet je het resultaat voor zoekmachine optimalisatie diensten?

Kan een professioneel zoekmachine optimalisatie bedrijf snelle resultaten garanderen?

Hoe lang moet ik blijven inzetten op zoekmachine optimalisatie?

Wat is het ideale moment om een zoekmachine optimalisatie bedrijf in te huren?

Het is nooit te vroeg of te laat om een website- en zoekmachine optimalisatie -specialist in te schakelen.

Bij de lancering van een nieuwe website
Werk al tijdens de bouwfase van je website of webshop met een website Zoekmachine optimalisatie -specialist. Neem Zoekmachine optimalisatie -strategieën vanaf het begin op in je site-architectuur en contentplanning en optimaliseer je technische SEO voordat je live gaat.

Tijdens een website re-design
Wanneer je een website bijwerkt of migreert, zorg er dan voor dat je de impact maximaliseert en je bestaande webverkeer beschermt door te overleggen met een Zoekmachine optimalisatie -marketingbedrijf.

Wanneer je het organische zoekverkeer wilt verhogen
Haal het meeste uit je digitale aanwezigheid van een SEO-bureau met een technisch SEO-proces dat niet alleen relevant verkeer verbetert, maar ook leads, conversies en omzet stimuleert.

Waarom is zoekmachine optimalisatie belangrijk?

Zoekmachine optimalisatie is een cruciaal marketingkanaal. Om te beginnen: organische zoekopdrachten leveren 53% van al het websiteverkeer.

Dat is een belangrijke reden waarom de wereldwijde Zoekmachine optimalisatie industrie naar verwachting een duizelingwekkende € 122 miljard zal bereiken in 2028. Zoekmachine optimalisatie zorgt voor echte bedrijfsresultaten voor merken, bedrijven en organisaties van elke omvang.

Wanneer mensen ergens naartoe willen, iets willen doen, informatie willen vinden, onderzoek willen doen of een product of dienst willen kopen, begint hun reis meestal met een zoekopdracht. 

Elk jaar worden er triljoenen zoekopdrachten uitgevoerd. Zoeken is vaak de primaire bron van verkeer voor websites, waardoor het van wezenlijk belang is om ‘zoekmachinevriendelijk’ te zijn op elk platform waar mensen kunnen zoeken naar jouw merk of bedrijf. 

Dit alles betekent dat het verbeteren van je zichtbaarheid en hoger scoren in de zoekresultaten dan je concurrentie een positieve invloed kan hebben op je bedrijfsresultaten

Zoekmachine optimalisatie is ook ongelooflijk belangrijk omdat de resultatenpagina’s van zoekmachines (of SERP’s) superconcurrerend zijn – vol met zoekfuncties (en CPC-advertenties). SERP-functies omvatten:

  • Knowledge panels (kennispanelen).
  • Featured Snippets (aanbevolen fragmenten).
  • Kaarten.
  • Afbeeldingen. 
  • Video’s.
  • Topberichten (nieuws).
  • ‘Mensen vragen ook’.
  • Carrousels.

Een andere reden waarom Zoekmachine optimalisatie cruciaal is voor merken en bedrijven: in tegenstelling tot andere marketingkanalen zijn Zoekmachine optimalisatie -inspanningen duurzaam. Wanneer een betaalde campagne eindigt, eindigt ook het verkeer. Verkeer via sociale media is op zijn best onbetrouwbaar en een fractie van wat het ooit was.

Zoekmachine optimalisatie is de basis van holistische marketing, waarbij alles wat je bedrijf doet ertoe doet. Als je eenmaal begrijpt wat je gebruikers willen, kun je die kennis implementeren in al je:

  • Campagnes (betaald en organisch).
  • Website-inhoud.
  • Sociale media.

Zoekmachine optimalisatie is een kanaal dat het verkeer aanjaagt dat je nodig hebt om belangrijke bedrijfsdoelen te bereiken (bijvoorbeeld conversies, bezoeken, verkoop). Het bouwt ook vertrouwen op een website die goed scoort, wordt over het algemeen beschouwd als gezaghebbend of betrouwbaar, wat belangrijke elementen zijn die Google wil belonen met betere rankings.

Zoekmachine optimalisatie is dan ook meer dan een strategie om meer bezoekers naar je website te trekken; het is een investering in de toekomst van je bedrijf. Door continu te werken aan verbeteringen in je online vindbaarheid, bouw je niet alleen een sterk fundament voor langdurige zichtbaarheid, maar zorg je ook voor een concurrentievoordeel in een steeds veranderend digitaal landschap

Zoekmachine optimalisatie (SEO) VS Zoekmachine adverteren (SEA)

SEO

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is gericht op het organisch verbeteren van je zichtbaarheid in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit is een strategie op de lange termijn, waarbij de resultaten meestal pas na enkele maanden zichtbaar worden. Dit maakt zoekmachine optimalisatie ideaal voor bedrijven die duurzame groei en consistent verkeer willen realiseren zonder doorlopende advertentiekosten.

Met zoekmachine optimalisatie richt je je op een breed scala aan zoekwoorden die aansluiten bij de vragen en behoeften van je doelgroep. Door waardevolle content te creëren, je website technisch te optimaliseren en kwalitatieve backlinks op te bouwen, vergroot je jouw autoriteit in de zoekmachines. Een bijkomend voordeel is dat organisch verkeer ‘gratis’ is, je betaalt niet per klik. Dit maakt zoekmachine optimalisatie op de lange termijn kosteneffectiever, zelfs als de initiële investering in tijd en resources hoger is.

Eén uitdaging van zoekmachine optimalisatie is het beperkte inzicht dat je krijgt in de zoekwoorden die bezoekers gebruiken. Google biedt vaak weinig concrete gegevens over hoe mensen jouw website bereiken. Toch is de inzet op zoekmachine optimalisatie onmisbaar voor bedrijven die hun merkautoriteit willen versterken en stabiele zichtbaarheid nastreven.

zoekmachine optimalisatie vraagt om consistentie en doorzettingsvermogen, maar de voordelen zijn blijvend. Zelfs als je stopt met actieve optimalisatie, blijft organisch verkeer binnenstromen. Dit maakt zoekmachine optimalisatie een duurzaam alternatief voor betaalde advertenties en een solide basis voor een holistische marketingstrategie.

SEA

Zoekmachine adverteren (SEA) biedt een snelle en directe manier om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. In tegenstelling tot zoekmachine optimalisatie, zijn de resultaten vrijwel onmiddellijk zichtbaar. Betaalde advertenties staan prominent boven de organische resultaten en worden vaak weergegeven als de eerste vier resultaten op desktops en de eerste drie op mobiele apparaten. Hierdoor trekken ze direct de aandacht van je doelgroep.

Met SEA heb je volledige controle over je campagnes. Je kunt je richten op specifieke zoekwoorden, maar ook op doelgroepen gebaseerd op locatie, taal, apparaten en zelfs eerdere websitebezoeken. Dankzij tools zoals conversietracking in Google Ads krijg je waardevolle inzichten in de prestaties van je advertenties: welke zoekwoorden zorgen voor conversies, en wat zijn de kosten per conversie?

Een ander voordeel is dat je je marketingboodschap kunt versterken met extra informatie. SEA maakt het mogelijk om je telefoonnummer, openingstijden, USP’s en zelfs locatie toe te voegen aan je advertenties. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid, maar versterkt ook het vertrouwen bij potentiële klanten.

Het nadeel van SEA is dat de resultaten stoppen zodra je stopt met adverteren. Bovendien kunnen de kosten snel oplopen als campagnes niet goed worden beheerd. Het uitbesteden van SEA aan een ervaren professional is daarom vaak een verstandige keuze. Een specialist kan je budget optimaliseren, waardoor je betere resultaten behaalt met minder kosten. SEA is vooral geschikt voor bedrijven die snelle resultaten willen en bereid zijn om continu te investeren in zichtbaarheid.

Heb je hulp nodig bij jouw SEO-strategie?

VRAAG ADVIES AAN ONZE SEO EXPERT – DAVID

CASE

OCD Opleidingen

Met resultaat

1100+
Zoektermen

Hoe werken zoekmachines?

Simpel gezegd, als je wilt dat mensen je bedrijf vinden via zoekopdrachten – op welk platform dan ook – moet je de technische processen achter de werking van de zoekmachine begrijpen en er vervolgens voor zorgen dat je de juiste ‘signalen’ afgeeft om die zichtbaarheid te beïnvloeden. 

Als we het hebben over traditionele zoekmachines zoals Google, zijn er vier afzonderlijke zoekfasen:

Crawlen

Zoekmachines gebruiken crawlers om pagina’s op het web te ontdekken door links te volgen en sitemaps te gebruiken.

    Renderen

    Zoekmachines genereren met HTML-, JavaScript- en CSS-informatie hoe de pagina eruit zal zien.

      Indexeren

      Zoekmachines analyseren de inhoud en metadata van de pagina’s die ze hebben ontdekt en voegen deze toe aan een database (hoewel er geen garantie is dat elke pagina op je website wordt geïndexeerd).

        Ranken

        Complexe algoritmen kijken naar verschillende signalen om te bepalen of een pagina relevant én van voldoende kwaliteit is om te worden weergegeven wanneer zoekers een zoekopdracht invoeren.

          Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

          Als je deze pagina hebt gevonden via Google, heb je waarschijnlijk in Google gezocht naar [wat is zoekmachine optimalisatie?] of [Zoekmachine optimalisatie]. 

          Deze pagina is gepubliceerd op onze website, een gezaghebbende website met veel expertise en ervaring op het gebied van Zoekmachine optimalisatie. 

          Simpel gezegd hebben (onder andere) deze factoren deze pagina geholpen een goede reputatie op te bouwen bij zoekmachines, waardoor deze al jaren op positie 1 staat. Het heeft signalen verzameld die aantonen dat het gezaghebbend en betrouwbaar is – en daarom een hoge plek wanneer iemand zoekt naar Zoekmachine optimalisatie. 

          Maar laten we Zoekmachine optimalisatie breder bekijken. Als geheel werkt Zoekmachine optimalisatie echt door een combinatie van:

          • Mensen: De persoon of het team dat verantwoordelijk is voor het aanpakken of ervoor zorgen dat het strategische, tactische en operationele Zoekmachine optimalisatie-werk wordt gedaan.
          • Processen: De acties die worden ondernomen om het werk efficiënter te maken.
          • Technologie: De platformen en tools die worden gebruikt.
          • Activiteiten: Het eindproduct, of de output.

          Daarnaast spelen nog veel andere zaken een rol in hoe Zoekmachine optimalisatie werkt. Hiernaast zie je een overzicht van de belangrijkste kennis en proceselementen. Vijf kritieke elementen zorgen er samen voor dat Zoekmachine optimalisatie werkt.

          1. Onderzoek

          Onderzoek is een belangrijk onderdeel van Zoekmachine optimalisatie. Enkele vormen van onderzoek die de Zoekmachine optimalisatie-prestaties zullen verbeteren zijn:

          • Doelgroeponderzoek: Het is belangrijk om je doelgroep of markt te begrijpen. Wie zijn ze (dus hun demografische en psychografische gegevens)? Wat zijn hun pijnpunten? Welke vragen hebben ze die je kunt beantwoorden? 
          • Zoekwoordenwoordonderzoek: Dit proces helpt je om relevante en waardevolle zoektermen die mensen gebruiken te identificeren en op te nemen in je pagina’s – en te begrijpen hoeveel vraag en concurrentie er is voor deze zoektermen.
          • Concurrentieonderzoek: Wat doen je concurrenten? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Welke soorten content publiceren ze? 
          • Onderzoek naar merk/bedrijf/klant: Wat zijn hun doelen – en hoe kan Zoekmachine optimalisatie hen helpen deze doelen te bereiken?
          • Website onderzoek: Een verscheidenheid aan Zoekmachine optimalisatie-audits kan kansen en problemen op een website blootleggen die succes in organische zoekopdrachten in de weg staan. Enkele audits die je kunt overwegen: technische Zoekmachine optimalisatie, content, linkprofiel en E-E-A-T. 
          • SERP-analyse: Dit zal je helpen om de zoekintentie voor een bepaalde zoekopdracht te begrijpen (bijvoorbeeld: is het commercieel, transactioneel, informatief of navigatief?) en om inhoud te creëren die meer kans maakt om een hoge ranking of zichtbaarheid te verdienen.
          2. Planning

          Een Zoekmachine optimalisatie-strategie is je actieplan voor de lange termijn. Je moet doelen stellen én een plan hebben voor hoe je die doelen gaat bereiken. 

          Zie je Zoekmachine optimalisatie-strategie als een routekaart. Het pad dat je volgt, zal waarschijnlijk veranderen en evolueren in de loop van de tijd – maar de bestemming moet duidelijk en onveranderd blijven.

          Jouw Zoekmachine optimalisatie-plan kan dingen bevatten zoals:

          • Het stellen van doelen (bijvoorbeeld OKR’s, SMART) en verwachtingen (tijdlijnen/mijlpalen).
          • Het definiëren en afstemmen van zinvolle KPI’s en metrics.
          • Beslissen hoe projecten worden gecreëerd en geïmplementeerd (intern, extern of een mix).
          • Coördineren van en communiceren met interne en externe belanghebbenden.
          • Tools/technologie kiezen en implementeren.
          • Een team aannemen, trainen en structureren.
          • Een budget vaststellen.
          • Meten en rapporteren van resultaten.
          • De strategie en het proces documenteren.
          3. Creëren en implementeren

          Als al het onderzoek is gedaan, is het tijd om ideeën om te zetten in actie. Dat betekent:

          • Nieuwe content creëren: Je contentteam adviseren over welke content gecreëerd moet worden.
          • Het aanbevelen of implementeren van wijzigingen of verbeteringen aan bestaande pagina’s: Hierbij kun je denken aan het bijwerken en verbeteren van de inhoud, het toevoegen van interne links, het opnemen van zoekwoorden/onderwerpen/entiteiten of het identificeren van andere manieren om de inhoud verder te optimaliseren.
          • Oude, verouderde of kwalitatief slechte inhoud verwijderen: Dit is het soort content dat niet goed scoort, geen converterend verkeer genereert of je Zoekmachine optimalisatie-doelstellingen helpt bereiken.
          4. Monitoren en onderhouden

          Je moet het weten als er iets misgaat of kapot gaat op je website. Monitoren is van essentieel belang. 

          Je moet het weten als het verkeer naar een belangrijke pagina daalt, pagina’s traag worden, niet meer reageren of uit de index vallen, als je hele website offline gaat, links stuk gaan of een ander aantal potentiële catastrofale problemen.

          Als je Zoekmachine optimalisatie niet meet, kun je het ook niet verbeteren. Om gegevensgestuurde beslissingen over Zoekmachine optimalisatie te nemen, moet je gebruikmaken van:

          • Website analytics: Tools instellen en gebruiken (op z’n minst gratis tools zoals Google Analytics, – Google Search Console en Bing Webmaster Tools) om prestatiegegevens te verzamelen.
          • Tools en platforms: Er zijn veel ‘alles-in-een’-platforms (of suites) die meerdere tools bieden, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen geselecteerde Zoekmachine optimalisatie-tools te gebruiken om de prestaties op specifieke taken bij te houden. Of, als je de middelen hebt en geen van de tools op de markt precies doet wat jij wilt, kun je je eigen tools maken.

          Nadat je de gegevens hebt verzameld, moet je rapporteren over de voortgang. Je kunt rapportages maken met software, maar ook handmatig. 

          De prestatierapportage moet een verhaal vertellen en met zinvolle tijdsintervallen worden uitgevoerd, meestal in vergelijking met eerdere rapportperioden (bijvoorbeeld jaar na jaar). Dit hangt af van het type website, maar meestal zal dit maandelijks, per kwartaal of een ander interval zijn. 

          5. Zoekmachine optimalisatie is blijvend

          Zoekmachine optimalisatie eindigt nooit. Zoekmachines, gebruikersgedrag en jouw concurrenten veranderen altijd. Websites veranderen en bewegen (en gaan kapot) na verloop van tijd. Content veroudert. Je processen moeten verbeteren en efficiënter worden.

          Kortom: Er is altijd wel iets dat je kunt controleren, testen of verbeteren.

          Meer organisch verkeer, en meetbare resultaten? Kies voor onze B2B-zoekmachine optimalisatie!

          7 Feiten over zoekmachine optimalisatie

          • Organisch zoeken zorgt voor 1000% meer verkeer dan organische sociale media.
          • Bedrijven die een blog onderhouden krijgen 57% meer bezoekers, 67% meer leads, 97% meer inkomende links en 434% meer geïndexeerde pagina’s dan bedrijven die dat niet doen.
          • De gemiddelde CTR (click-through rate) voor positie 1 is 37,15%, vergeleken met 14,91% voor positie 2.
          • De gemiddelde pagina in de top 10 van organische resultaten is meer dan twee jaar oud.
          • Slechts 19% van de nieuwe pagina’s neemt binnen een jaar een positie in de top 10 in.
          • Het gemiddelde resultaat op de eerste pagina bevat 1.447 woorden
          • Pagina’s op positie 1 hebben gemiddeld 3,8x meer backlinks dan pagina’s tussen positie 2 en 20.

          Starten met zoekmachine optimalisatie

          Zoekmachineoptimalisatie kan een krachtige manier zijn om je online zichtbaarheid te vergroten en meer organisch verkeer naar je website te trekken. Echter, Zoekmachine optimalisatie is niet altijd de juiste aanpak voor elke situatie. Wil je starten met Zoekmachine optimalisatie? Dan is het eerst goed om na te gaan of zoekmachine optimalisatie wel geschikt is voor jouw situatie of bedrijf.

          Wanneer is zoekmachine optimalisatie wel geschikt?

          Bij een Lange Termijn Focus
          Zoekmachine optimalisatie is ideaal voor bedrijven die bereid zijn om te investeren in een strategie die over tijd zijn vruchten afwerpt. Het duurt vaak enkele maanden voordat je significante resultaten ziet, maar de effecten kunnen langdurig zijn.

          Wanneer je organisch verkeer wilt aantrekken
          Zoekmachine optimalisatie is een uitstekende strategie als je doel is om meer organisch (niet-betaald) verkeer naar je website te trekken. Dit verkeer is vaak zeer waardevol omdat de bezoekers actief op zoek zijn naar de producten of diensten die je aanbiedt.

          Voor bedrijven met een beperkt marketingbudget
          Hoewel Zoekmachine optimalisatie aanvankelijk tijd en middelen vergt, kan het op de lange termijn kostenefficiënter zijn dan betaalde advertenties. Als je op zoek bent naar een duurzame manier om verkeer te genereren zonder constant te betalen voor klikken of vertoningen, is Zoekmachine optimalisatie een goede keuze.

          Als je in een competitieve markt opereert
          Zoekmachine optimalisatie kan je helpen om boven concurrenten uit te steken door je website te optimaliseren voor specifieke zoektermen en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring.

          Voor bedrijven met een solide online aanwezigheid
          Als je al een goed functionerende website hebt met relevante content, is Zoekmachine optimalisatie een uitstekende manier om deze inspanningen verder te versterken en meer verkeer en leads te genereren.

          Bij een content gedreven marketingstrategie
          Zoekmachine optimalisatie werkt goed in combinatie met content marketing. Als je regelmatig waardevolle en relevante content publiceert, kan Zoekmachine optimalisatie helpen om deze content beter vindbaar te maken voor je doelgroep.

          Wanneer je een specifieke doelgroep wilt bereiken
          Zoekmachine optimalisatie stelt je in staat om gericht verkeer aan te trekken door je te richten op specifieke zoektermen die relevant zijn voor je doelgroep, wat kan resulteren in hogere conversieratio’s.

          Wanneer is zoekmachine optimalisatie niet geschikt?

          Als je snel resultaat wilt zien
          Zoekmachine optimalisatie is geen quick fix. Het duurt vaak enkele maanden voordat je de effecten van je inspanningen ziet. Als je snel resultaten nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kortlopende campagne, zijn betaalde advertenties zoals Google Ads waarschijnlijk effectiever.

          Bij een sterk veranderende of kortstondige markt
          Als je actief bent in een markt die snel verandert of seizoensgebonden is, kan zoekmachine optimalisatie niet snel genoeg resultaat opleveren om relevant te blijven. In dergelijke gevallen kunnen tactieken zoals SEA (Zoekmachine adverteren) of social media adverteren effectiever zijn.

          Wanneer je geen tijd of middelen hebt voor consistentie
          Zoekmachine optimalisatie vereist doorlopende inspanningen. Als je niet in staat bent om regelmatig je website te optimaliseren, nieuwe content te creëren of technische updates uit te voeren, dan zullen je zoekmachine optimalisatie inspanningen waarschijnlijk niet succesvol zijn.

          Als je niet over een goed functionerende website beschikt
          Als je website technisch niet in orde is (langzaam, niet mobielvriendelijk, slechte navigatie), zal Zoekmachine optimalisatie niet de gewenste resultaten opleveren. Eerst moet je de technische SEO op orde brengen voordat je kunt profiteren van zoekmachine optimalisatie.

          Bij een heel klein of geen zoekvolume in je niche
          Als er weinig tot geen zoekverkeer is voor de termen die relevant zijn voor je bedrijf, kan Zoekmachine optimalisatie minder effectief zijn. In dit geval kan het beter zijn om je te richten op andere marketingkanalen, zoals directe outreach of niche advertenties.

          Wanneer je niet bereid bent om geduld te hebben
          Zoekmachine optimalisatievergt tijd, consistentie en geduld. Als je op zoek bent naar snelle oplossingen of niet bereid bent om doorlopende inspanningen te leveren, kan zoekmachine optimalisatie een teleurstelling zijn.

          Als je sterk afhankelijk bent van offline klanten
          Als je bedrijf zich voornamelijk richt op offline klanten en je online aanwezigheid geen grote rol speelt in je verkoopproces, is zoekmachine optimalisatie mogelijk niet de beste investering.

          Zoekmachine optimalisatie door Create & Convert

          Zoekmachine optimalisatie is meer dan alleen het vergroten van je online zichtbaarheid of het aantrekken van bezoekers. Het gaat om het bouwen van een doordachte strategie die direct bijdraagt aan je bedrijfsdoelstellingen en tastbare, meetbare resultaten oplevert. Voor B2B-bedrijven is zoekmachine optimalisatie niet zomaar een kanaal, maar een duurzame motor voor hoogwaardig verkeer, betere conversiepercentages en een indrukwekkende ROI.

          Met onze ervaring in B2B performance marketing en een strategisch, data-gedreven SEO-kader zorgen wij voor langdurige impact en meetbaar succes. Wij combineren technische expertise met bewezen tactieken en de laatste SEO trends om jouw groeidoelstellingen te realiseren — vandaag, morgen en op de lange termijn.