Google Ads
Wat is Google Ads?
Google Ads (voorheen bekend als Google AdWords) is een online advertentieplatform waarmee je je producten of diensten kunt adverteren op de online eigendommen van Google. Zoals de zoekmachine, partnerwebsites en YouTube.
Je betaalt een vergoeding om je advertenties op Google te laten verschijnen. Een proces genaamd “bieden” bepaalt de kosten. Zie bieden als een veiling waarbij een bedrijf het maximale bedrag bepaalt dat het wil betalen om iemand op zijn advertenties te laten klikken.
Maar waarom betalen als er ook gratis vermeldingen op Google zijn?
Deze gratis vermeldingen worden organische resultaten genoemd. Ze worden weergegeven op basis van hun relevantie voor de zoekopdrachten van gebruikers. En Google gebruikt honderden factoren om ze organisch te rangschikken. Dit is iets heel anders dan hoe Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven.

Veelgestelde vragen over Google Ads
Wat doet een Google Ads bureau?
Waarom werken met een Google-advertentiebureau?
Is een Google Ads bureau de moeite waard?
Kunnen jullie garanderen dat ik meer geld verdien met Google Ads?
Hoe weet ik zeker dat mijn Google Ads winstgevender zullen zijn?
Hoeveel kost het en welke ROI kan ik verwachten?
Wat doet een Google Ads bureau?
Google Ads bedrijven helpen bedrijven Google Ads te gebruiken om hun merk, producten of diensten te promoten. Ze kunnen een advertentiestrategie creëren, advertenties en landingspagina’s maken, campagnes beheren, advertenties testen en optimaliseren en resultaten bijhouden. Ze kunnen werken met Google zoekadvertenties, display netwerkadvertenties, remarketingadvertenties, Google Shopping-advertenties en meer. Sommige Google Ads-bureaus zijn gecertificeerd als officiële Google Partner-bureaus.
Wat zijn de voordelen van Google Ads?
- Onmiddellijke zichtbaarheid
Google Ads zorgt ervoor dat je advertentie direct wordt gezien. Advertenties worden prominent weergegeven op basis van factoren zoals het geboden bedrag en de kwaliteit van de advertentie. Dit zorgt ervoor dat als je een nieuw product lanceert of een speciale promotie hebt, het meteen de aandacht krijgt die het verdient. Zonder lange wachttijd.
- Flexibiliteit
Google Ads biedt een scala aan advertentieformaten voor verschillende zakelijke behoeften. Of je nu liever tekst, afbeeldingen of video’s gebruikt, er is altijd een advertentieformaat dat je helpt om je boodschap effectief over te brengen.
- Nauwkeurige targeting
Google Ads biedt nauwkeurige targetingopties. Je kunt je advertenties richten op een bepaald publiek door specifieke leeftijdsgroepen, interesses of geografische gebieden te kiezen. Zo ziet het eruit om je publiek te targeten op interesse:
Een lokaal restaurant kan bijvoorbeeld advertenties specifiek richten op mensen die geïnteresseerd zijn in “Eten & tafelen”.
Google bepaalt de interesse op basis van de zoekgeschiedenis van gebruikers, de websites die ze bezoeken en de apps die ze gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het restaurant een publiek bereikt dat op zoek is naar culinaire aanbiedingen.
- Remarketing
Met Google Ads kun je gebruikers die eerder je website hebben bezocht maar een gewenste actie niet hebben voltooid, opnieuw benaderen. Zoals het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Het toont je advertenties op andere sites die ze bezoeken, waardoor je merk in hun gedachten blijft. Remarketing verhoogt de kans dat deze potentiële klanten naar je site terugkeren en converteren.
- Kosteneffectief
Het primaire prijsmodel van Google Ads is pay-per-click (PPC), waarbij je moet betalen wanneer iemand op je advertentie klikt. Het platform biedt ook andere prijsopties zoals kosten per duizend vertoningen (CPM) en kosten per actie (CPA).
Met deze flexibele opties kun je het meest kosteneffectieve model kiezen voor je specifieke campagnedoelstellingen en je uitgaven optimaliseren voor betere resultaten.
- Meetbare resultaten
Google Ads wordt geleverd met uitgebreide prestatierapporten. Je kunt verschillende statistieken bijhouden, van het aantal weergaven en klikken op je advertentie tot de conversies die je advertentie oplevert.
Je kunt deze gegevens vervolgens gebruiken om te bepalen welke advertenties het beste presteren, het budget efficiënter toe te wijzen en je targeting te verfijnen om de effectiviteit van je campagne te verbeteren.
Met Google Ads kun je verschillende advertentiedoelen bereiken. Zoals het verhogen van het websiteverkeer, het vastleggen van leads en het stimuleren van de verkoop.
Het succes van je advertenties hangt echter af van verschillende factoren. Waaronder het type betaalde Google-advertenties dat je kiest.
Soorten Google-advertenties
Google Zoekadvertenties
Google-zoekadvertenties verschijnen op de resultatenpagina’s van de zoekmachine (SERP’s) van Google wanneer gebruikers naar specifieke zoekwoorden zoeken.
Deze advertentie bevat drie belangrijke elementen:
Titel & beschrijving: De kop en aanvullende tekst bieden een snel overzicht van het product of de dienst Ad Assets: Voorheen bekend als extensies, zijn dit extra details zoals specifieke paginalinks, die je kunt selecteren tijdens het instellen van de advertentie.
De positie van deze advertenties is meestal bovenaan of onderaan de SERP van Google. En het aantal advertenties dat op de pagina wordt weergegeven, kan variëren op basis van factoren zoals de populariteit van de zoekopdracht.
Advertenties op Google komen overeen met de intentie van de zoekopdracht van de gebruiker.
Ze helpen je om in contact te komen met potentiële klanten op het exacte moment dat ze actief zoeken naar gerelateerde producten of services.
Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar “beste hardloopschoenen”, kan een schoenenwinkel zijn advertentie bovenaan de zoekresultaten weergeven, zodat deze goed zichtbaar is.
Google Display Advertenties
Google Display Network (GDN)-advertenties zijn visuele advertenties die worden weergegeven op websites, apps en andere digitale platforms die een samenwerking zijn aangegaan met Google om advertenties te hosten.
Deze platforms werken samen met Google via een programma dat AdSense heet. Hierdoor kunnen ze relevante advertenties van Google aan hun bezoekers laten zien. Website-eigenaren kunnen ervoor kiezen om deze advertenties op verschillende plaatsen op een webpagina weer te geven. Enkele standaardposities zijn de bovenkant van de website (banner), zijbalk en voettekst.
Google display ads helpen je om mensen te bereiken, niet op basis van wat ze zoeken, maar op basis van wie ze zijn en waarin ze geïnteresseerd zijn. Dus in plaats van te verschijnen wanneer iemand zoekt naar een specifieke term, verschijnen deze advertenties op basis van iemands interesses of het soort inhoud dat hij bekijkt.
Als je bijvoorbeeld vaak artikelen over fitness leest, zie je misschien een advertentie voor hardloopschoenen wanneer je op een nieuwswebsite bent. In dit geval herkent het Google Display Netwerk je interesse in fitness en toont het je relevante advertenties. Zelfs als je niet actief op zoek bent naar hardloopschoenen.
Google Shopping Advertenties
Google Shopping Ads tonen producten direct in de zoekresultaten met een afbeelding, prijs en winkelnaam. Ze verschijnen wanneer gebruikers naar specifieke producten zoeken op Google.
Het belangrijkste voordeel van Google Shopping Ads is de visuele en gedetailleerde productpresentatie. Het is alsof je een digitale winkel hebt op Google.
Als gebruikers “draadloze hoofdtelefoon” intypen, zien ze een reeks producten met afbeeldingen en prijzen. Zo kunnen ze direct vanuit de zoekresultaten vergelijken en kiezen. Google Shopping Ads voor de zoekopdracht “draadloze hoofdtelefoon”.
Google video-advertenties
Google video-advertenties zijn advertenties die op YouTube verschijnen. Deze advertenties kunnen worden afgespeeld vóór de door de gebruiker geselecteerde video (pre-roll), tijdens langere video’s (mid-roll) of nadat de video is afgelopen (post-roll).
Omdat YouTube een van de grootste zoekmachines ter wereld is, kun je deze advertenties gebruiken om een groot aantal mensen te bereiken. Google-videoadvertenties maken gebruik van de kracht van beelden, geluid en verhalen. Deze multimediale aanpak kan je helpen om emoties op te roepen, de functionaliteit van je product te demonstreren of gewoon om te entertainen – waardoor je online advertentie memorabel wordt.
Je kunt je videoadvertenties weergeven op basis van specifieke interesses van kijkers, demografische gegevens of zelfs het soort inhoud dat ze bekijken. Zo kan een cosmeticamerk zich richten op kijkers die beauty tutorials bekijken, zodat de advertentie relevant is en op het juiste moment komt. Of een reisbureau kan zich richten op kijkers die naar reisvlogs of bestemmingsbeoordelingen kijken.
Google app-advertenties
Google app-advertenties helpen je om je mobiele applicatie bij het juiste publiek te krijgen.
Je moet essentiële elementen zoals tekst en afbeeldingen opgeven. En Google zorgt ervoor dat er automatisch verschillende advertentieformaten worden aangemaakt. Deze kunnen op meerdere locaties in het ecosysteem van Google verschijnen, waaronder de zoekmachine, Google Play Store, YouTube en het Google Display Network.
Er zijn drie subtypes app-campagnes op basis van doelen:
App-installaties: Gericht op meer mensen je app laten downloaden
App betrokkenheid: Richt zich op het aanmoedigen van huidige gebruikers om interactie te hebben met je app
App pre-registratie: Stelt Android-gebruikers in staat zich aan te melden om bericht te krijgen wanneer een nieuwe app beschikbaar komt
Meer weten over hoe Google Ads jouw bedrijf kan laten groeien?
STEL JE VRAAG AAN ONZE GOOGLE ADS EXPERT – DENNIS

CASE
Wijverhurenprinters
Met resultaat
20% omzetgroei in het afgelopen jaar.
Hoe werkt Google Ads?
Google Ads toont advertenties op basis van je bod, de relevantie van de advertentie voor gebruikers en de kwaliteit ervan.
Het zorgt ervoor dat gebruikers advertenties te zien krijgen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. En adverteerders bereiken doelgroepen met een grotere kans op conversie.
Laten we eerst de belangrijkste concepten van Google Ads begrijpen:

Google Ads
Veiling
Telkens wanneer iemand zoekt op Google of een site bezoekt die deel uitmaakt van het Google Display Network, vindt er op de achtergrond een automatische veiling plaats op basis van uw vooraf ingestelde instellingen.
In deze geautomatiseerde veiling bieden u en andere adverteerders om uw advertenties te laten weergeven.In je Google Ads-account moet je het maximale bedrag instellen dat je bereid bent te betalen voor een klik of impressie. Dit is je bod.De veiling bepaalt welke advertenties worden weergegeven en waar.
Het verdienen van een prominente positie (zoals de eerste paar vermeldingen op een pagina met zoekresultaten) gaat echter niet alleen over het bieden van het meeste geld. Google beoordeelt ook de relevantie en kwaliteit van de advertentie.

Relevantie en kwaliteit
“Relevantie’ betekent hoe goed je advertentie overeenkomt met de zoekintentie van een gebruiker of met de inhoud die hij of zij bekijkt.Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar “hardloopschoenen”, is een advertentie voor sportschoenen relevanter dan een advertentie voor hoge hakken. Google evalueert ook de “kwaliteit” van de ervaring van gebruikers wanneer ze op je advertentie klikken.
Dit wordt “kwaliteitsscore” genoemd. Het is een metriek die de algehele kwaliteit en relevantie van je advertentie evalueert.De kwaliteitsscore, met een score van 10, combineert de prestaties van drie componenten:
- Verwacht doorklikpercentage (CTR)
- Relevantie van de advertentie
- Ervaring op landingspagina

Advertentie rangschikking
Ad Rank is een waarde die beïnvloedt waar je advertentie wordt weergegeven op de SERP van Google of binnen het GDN. Verschillende factoren bepalen je Ad Rank. Waaronder uw bodbedrag, uw kwaliteitsscore, de concurrentie van de veiling en de locatie van de gebruiker.
Het is een soort ranglijst voor advertenties. Hoe hoger je Ad Rank is, hoe prominenter je advertentie wordt geplaatst. Dus zelfs als je minder biedt dan andere adverteerders, kun je toch een betere positie krijgen als je advertentie van hogere kwaliteit en relevanter is.
Deze belangrijke concepten bepalen samen welke Google-advertenties worden weergegeven en waar. De manier waarop elk type Google-advertentie werkt, kan echter verschillen. Laten we eens kijken hoe de verschillende typen Google-advertenties werken:
Hoe werken de verschillende Google Ads types?
Google Ads biedt bedrijven een krachtige manier om hun doelgroep te bereiken via diverse advertentietypes, elk afgestemd op specifieke doelen en strategieën. Of je nu zichtbaarheid wilt vergroten in zoekmachines, producten wilt promoten, of gericht verkeer naar je website wilt trekken, Google Ads biedt flexibele mogelijkheden om je marketingdoelen te realiseren.
Hiernaast leggen we uit hoe de verschillende soorten Google Ads werken. Van zoekadvertenties die gebaseerd zijn op zoekwoorden, tot displayadvertenties die demografische en interessegerichte targeting gebruiken, elk type heeft unieke kenmerken die je kunnen helpen om je advertentiecampagnes te optimaliseren en impact te maken in jouw markt.
Lees verder en ontdek hoe elk type Google Ads effectief kan worden ingezet om jouw bedrijf te laten groeien.
Google zoekadvertenties
Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, evalueert het algoritme van Google alle advertenties die op dat zoekwoord zijn ingesteld.
Deze zoekwoorden zijn de specifieke termen die je hebt gekozen om te targeten in je campagne. Je kunt voor elk trefwoord een “overeenkomsttype” instellen, dat bepaalt hoe nauw de zoekopdracht van de gebruiker moet overeenkomen met je trefwoord om je advertentie te laten verschijnen.
Overeenkomsttypen kunnen zijn:
- Exact: Exacte trefwoordmatch vereist
- Zin: Exacte zin met extra woorden toegestaan
- Breed: Elk woord in de trefwoordzin, in elke volgorde
Zodra het algoritme advertenties met relevante zoekwoorden en geschikte matchtypes heeft geïdentificeerd, worden deze advertenties gerangschikt.
De rangschikking is gebaseerd op een combinatie van factoren zoals bodbedragen, de relevantie van de advertentie voor de zoekopdracht en de kwaliteitsscore van de
Google Displayadvertenties
In plaats van trefwoorden vertrouwen Google displayadvertenties op targetingcriteria zoals interesses van gebruikers, demografische gegevens of specifieke onderwerpen.
Wanneer een gebruiker een website binnen het Google Display Network bezoekt, beoordeelt het algoritme van Google de inhoud van de pagina, het eerdere gedrag van de gebruiker en de targetingcriteria die zijn ingesteld door adverteerders.
Het algoritme toont vervolgens de meest relevante advertenties op de pagina.
Google Shopping-advertenties
Voor deze advertenties gebruikt Google de productgegevens die je opgeeft via het Merchant Center-account:
Sectie “Producten” in Merchant Center-account
Wanneer een gebruiker naar een product zoekt, vergelijkt het algoritme van Google de zoekopdracht met uw productgegevens.
Vervolgens worden de advertenties gerangschikt op basis van relevantie, biedbedrag en klantbeoordeling van het product.
De best gerangschikte producten verschijnen in de winkelcarrousel.
Google Video-advertenties
Deze advertenties gebruiken zowel demografische als op interesses gebaseerde targeting.
Google evalueert de video-inhoud die de kijker bekijkt en hun eerdere video-interacties.
Op basis van deze factoren en de specifieke doelgroepcriteria die je hebt ingesteld (zoals leeftijd, geslacht of interesses), beslist Google of je advertentie geschikt is.
De combinatie van je bod en de kwaliteitsscore bepaalt vervolgens of je advertentie wordt weergegeven. En waar deze in de video wordt weergegeven – voor, tijdens of na de video.
Google app-advertenties
Google app-advertenties worden automatisch gegenereerd in verschillende formaten en voor verschillende platforms op basis van de tekstideeën, afbeeldingen en video’s die je aanlevert. Deze advertenties worden vervolgens getarget op basis van gebruikersgedrag, zoekgeschiedenis en andere contextuele factoren (zoals locatie, apparaattype en tijd van de dag).
Het algoritme houdt rekening met je bod en je kwaliteitsscore om de advertentie in het ecosysteem van Google te plaatsen.Het test verschillende combinaties van middelen om het meest relevante publiek te bereiken met de meest effectieve advertentie.
Bereik zakelijke beslissers en genereer hoogwaardige leads met gerichte Google Ads-campagnes

7 Feiten over Google Ads
- De top 3 betaalde advertenties in de zoekresultaten van Google ontvangen gemiddeld 41% van de klikken.
- Het gemiddelde doorklikpercentage (CTR) voor Google Ads ligt op 4-6%.
- Het gemiddelde conversiepercentage van Google Ads is 3-6%.
- De gemiddelde CTR voor de hoogst geplaatste advertentie in de zoekresultaten van Google is 7,94%.
- Betaalde advertenties stellen bedrijven in staat om hun naamsbekendheid met wel 33% te vergroten.
- Elke dag ziet ongeveer 80% van de online gebruikers advertenties via het Google Display Netwerk.
- €0,11-€0,50 zijn de gemiddelde kosten per klik (CPC) voor het Google zoeknetwerk.
Starten met Google Ads
Google Ads is een effectieve manier om je online zichtbaarheid te vergroten en snel relevante bezoekers naar je website te trekken. Toch is adverteren via Google niet altijd de beste aanpak voor elke situatie. Overweeg je te starten met Google Ads? Het is belangrijk om eerst te bepalen of deze strategie aansluit bij de behoeften en doelen van jouw bedrijf.
Wanneer is Google Ads wel geschikt?
Wanneer je snel resultaten wilt zien
Google Ads is ideaal als je snel resultaten wilt zien. Zodra je campagnes zijn ingesteld en goedgekeurd, kunnen je advertenties vrijwel direct verkeer naar je website genereren.
Voor tijdgevoelige campagnes
Google Ads is perfect voor tijdgevoelige campagnes zoals promoties, seizoensgebonden aanbiedingen, of evenementen. Je kunt advertenties lanceren en direct beginnen met het aantrekken van leads
Wanneer je gericht wilt targeten
Google Ads biedt geavanceerde targetingopties, waaronder geografische targeting, demografische targeting, zoekwoordtargeting, en remarketing. Dit maakt het geschikt voor bedrijven die specifieke doelgroepen willen bereiken met nauwkeurig afgestemde advertenties.
Als je een flexibel budget hebt
Google Ads kan worden aangepast aan vrijwel elk budget. Je kunt campagnes schalen op basis van je marketingbudget en de prestaties van je advertenties. Het is ook mogelijk om campagnes te pauzeren of aan te passen op basis van de resultaten.
Voor het testen van zoekwoorden en markten
Google Ads is een uitstekende manier om verschillende zoekwoorden, advertenties, en markten te testen voordat je meer langdurige marketinginspanningen inzet, zoals zoekmachine optimalisatie of content marketing.
Wanneer je inzicht wilt in prestaties
Google Ads biedt uitgebreide rapportage en analyses, zodat je precies kunt zien hoe je campagnes presteren. Dit maakt het gemakkelijk om je ROI te meten en je advertenties te optimaliseren voor betere resultaten.
Bij concurrentie op specifieke zoekwoorden
In markten met hoge concurrentie kan het moeilijk zijn om organisch te ranken voor belangrijke zoekwoorden. Google Ads stelt je in staat om direct bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, wat je helpt om concurrentie te overtreffen.
Als je wilt retargeten
Google Ads biedt krachtige retargetingmogelijkheden, waarmee je advertenties kunt tonen aan mensen die eerder je website hebben bezocht maar nog niet hebben geconverteerd. Dit kan de kans op conversies vergroten.
Wanneer is Google Ads niet geschikt?
Als je een beperkt budget hebt
Hoewel Google Ads flexibel is qua budget, kan het duur worden, vooral in zeer competitieve markten waar de kosten per klik (CPC) hoog zijn. Als je een beperkt budget hebt, kun je snel door je middelen heen zijn zonder aanzienlijke resultaten te zien
Wanneer je Llange termijn resultaten wilt
Google Ads is gericht op kortetermijnresultaten. Als je op zoek bent naar een strategie die langdurig verkeer oplevert zonder voortdurende uitgaven, kan SEO of content marketing een betere keuze zijn.
Bij zeer lage marges op producten of diensten
Als je producten of diensten verkoopt met zeer lage winstmarges, kan de CPC hoger zijn dan de winst die je maakt per verkoop, wat betekent dat Google Ads mogelijk niet rendabel is.
Wanneer je geen tijd of expertise hebt voor campagnebeheer
Google Ads vereist regelmatig beheer en optimalisatie om effectief te zijn. Als je niet de tijd of expertise hebt om je campagnes continu te monitoren en aan te passen, kun je veel geld verspillen zonder de gewenste resultaten te behalen.
Als je website niet geoptimaliseerd is voor conversies
Zelfs met goed presterende advertenties zullen bezoekers waarschijnlijk niet converteren als je landingspagina’s of website niet geoptimaliseerd zijn voor conversies. In dit geval kan het zinvoller zijn om eerst je website te optimaliseren voordat je in Google Ads investeert.
Bij een focus op organisch verkeer
Als je bedrijf een sterke focus heeft op het verkrijgen van organisch verkeer voor de lange termijn, kan het meer zinvol zijn om je middelen te richten op SEO, content marketing, of andere organische methoden in plaats van op betaalde advertenties
Wanneer je klanten niet zoeken op zoekmachines
Als je doelgroep zich niet actief op zoekmachines bevindt (bijvoorbeeld in bepaalde nichemarkten), is Google Ads mogelijk niet effectief. Andere kanalen, zoals sociale media of directe outreach, kunnen beter werken.
Als je verwacht teveel op Google Ads te vertrouwen
Het kan riskant zijn om te veel op Google Ads te vertrouwen voor al je verkeer en leads. Als je campagnes stoppen of de kosten stijgen, kan je bedrijf in problemen komen. Het is beter om een gediversifieerde marketingstrategie te hebben.
Google Ads door Create & Convert
In de B2B-markt draait het niet alleen om zichtbaarheid, maar om het aantrekken van de juiste doelgroep op het juiste moment. Bij Create & Convert begrijpen we hoe belangrijk een gerichte aanpak is voor bedrijven die willen groeien. Daarom bieden wij Google Ads-diensten die speciaal zijn afgestemd op de unieke uitdagingen en kansen van B2B-marketing.
Onze strategie begint met een diepgaande analyse van jouw doelgroep en markt. Op basis daarvan creëren we campagnes die niet alleen klikken genereren, maar ook leiden tot waardevolle leads en meetbare resultaten. Of het nu gaat om zoekadvertenties, displaycampagnes of remarketing, wij zorgen ervoor dat jouw advertenties zichtbaar zijn voor beslissers en key stakeholders binnen jouw sector.
Met onze expertise in Google Ads optimaliseren we elk aspect van jouw campagnes, van zoekwoorden en advertentieteksten tot biedstrategieën en conversieoptimalisatie. Het resultaat? Een maximale ROI en een sterkere online aanwezigheid die jouw bedrijf helpt om op te vallen in een concurrerende markt.