development online-marketing online-strategy

De trust- en citation flow zijn eenheden die iets zeggen over de kwaliteit van een URL. Deze is ontwikkeld door Majestic SEO. Je kunt deze metrics gebruiken bij het beoordelen van inkomende links. Tevens kan je het gebruiken bij het beoordelen van het linkprofiel van een website (van jezelf of van je concurrent). Het is bijzonder handig om te gebruiken om te beoordelen of je een link zou willen ontvangen van een andere website (goede- of slechte waarde).

Trust Flow

Deze metric voorspelt hoe betrouwbaar een URL is. Dit wordt berekend afhankelijk van het aantal betrouwbare inkomende links naar de URL. Wanneer het aantal onbetrouwbare links groter wordt dan zal de trust flow lager worden. Wanneer een website veel inkomende links heeft van betrouwbare sites dan zal de trust flow hoger uitkomen (en vice versa). Trust flow is in die zin vergelijkbaar met Domain Authority van Moz.

Citation Flow

Deze maateenheid voorspelt de invloed van de URL. Dit wordt gebaseerd op het aantal backlinks die refereren naar de website. Des te groter het aantal backlinks naar de URL des te hoger de citation flow van de URL. Hierbij moet wel worden gesteld dat verwijzingen van URL’s met een hoge citation flow zwaarder wegen dan links vanaf URL’s met een lage citation flow.

Trust ratio

Naast de individuele metrics van flow en citation flow is het ook mogelijk om deze te combineren. Hiermee creëer je de trust ratio van een website. Dit geeft een goed beeld van het backlinkprofiel van een website.  Majestic SEO heeft onderzoek gedaan naar deze trust ratio om website categorieen aan te maken met typerende backlinkprofielen. In de meeste gevallen is er een goede balans tussen citation- en trustflow waarbij de trust flow iets hoger uitvalt.