development online-marketing online-strategy

Met een sitemap informeer je zoekmachines over pagina’s op je site die anders misschien niet te vinden zouden zijn. Het is dus eigenlijk gewoon een lijst met URL’s van de pagina´s op je website. XML staat voor eXtended Markup Language, een standaard die bedacht is om het opzoeken van gegevens makkelijker te maken. Een XML-sitemap is speciaal voor zoekmachines en is dus, in tegenstelling tot een ‘normale’ sitemap niet zichtbaar voor bezoekers van een website.

Wat doet een XML Sitemap?

Een XML sitemap zorgt er voor dat zoekmachines zoals Google en Bing alle pagina´s van je website kunnen vinden én kunnen indexeren. De XML sitemap gidst de robots van de zoekmachines door het web. Wil je dus dat je pagina´s snel geïndexeerd worden door zoekmachines? Dan is het aan te raden om een XML sitemap aan te maken.

Een XML Sitemap maken

Wanneer je een sitemap.xml maakt, vertel je de zoekmachines welke URL’s je het liefst in de zoekresultaten ziet. Dit zijn de canonieke URL’s. Als je dezelfde inhoud toegankelijk hebt onder verschillende URL’s, kies dan de URL waar je voorkeur naar uit gaat en neem die op in de sitemap in plaats van alle URL’s die naar dezelfde inhoud leiden.

Zodra je hebt besloten welke URL’s je in de sitemap wilt opnemen, kies je een van de volgende manieren om een sitemap te maken, afhankelijk van de architectuur en omvang van je site:

  • Laat je CMS een sitemap voor je genereren.
  • Voor sitemaps met minder dan enkele tientallen URL’s kun je handmatig een sitemap maken.
  • Voor sitemaps met meer dan enkele tientallen URL’s, genereer automatisch een sitemap.

Laat je CMS een sitemap voor u genereren
Als je een CMS gebruikt zoals WordPress, Wix of Blogger, is het waarschijnlijk dat je CMS al een sitemap beschikbaar heeft gemaakt voor zoekmachines. Probeer te zoeken naar informatie over hoe je CMS sitemaps genereert, of hoe je een sitemap kunt maken als je CMS niet automatisch een sitemap genereert. Bijvoorbeeld, in het geval van Wix, zoek naar “wix sitemap”.

Voor alle andere site-opstellingen moet je de sitemap zelf genereren.

XML Sitemap aanbieden bij Google

Google controleert een sitemap niet elke keer dat een site wordt gecrawld; een sitemap wordt alleen gecontroleerd de eerste keer dat google hem opmerkt, en daarna alleen wanneer je Google pingt om  te laten weten dat hij is gewijzigd. Waarschuw Google alleen over een sitemap wanneer deze nieuw of bijgewerkt is; dien geen ongewijzigde sitemaps meerdere keren in of ping ze niet.

Als je bijgewerkte pagina’s in de sitemap hebt, markeer je deze met het veld <lastmod>. Andere XML-bestanden hebben een soortgelijk veld, zoals <updated> voor Atom XML.

Er zijn een paar verschillende manieren om uw sitemap beschikbaar te maken voor Google:

  • Dien een sitemap in Search Console in via het rapport Sitemaps.
  • Gebruik de ping-tool. Stuur een GET-verzoek in je browser of de opdrachtregel naar dit adres, met vermelding van de volledige URL van de sitemap. Zorg ervoor dat het sitemap-bestand toegankelijk is:https://www.google.com/ping?sitemap=VOLLEDIGE_URL_VAN_SITEMAP
    Voorbeeld:

    https://www.google.com/ping?sitemap=https://voorbeeld.nl/sitemap.xml

  • Plaats de volgende regel ergens in uw robots.txt bestand, met het pad naar uw sitemap. Google zal deze dan vinden wanneer ze de volgende keer je robots.txt bestand crawlen:
    Sitemap: https://voorbeeld.nl/sitemap.xml

Let op! Het indienen van een sitemap is slechts een hint: het garandeert niet dat Google de sitemap zal downloaden of de sitemap zal gebruiken om URL’s op de site te crawlen.