development online-marketing online-strategy

De 301 redirect is de meest efficiënte en zoekmachine vriendelijke methode om webpagina’s door te verwijzen. De content van een website wordt regelmatig aangevuld en gewijzigd. Het kan dan wel eens voor komen dat een pagina verwijderd wordt of dat een pagina een nieuwe naam krijgt, zodat ook de URL verandert. In dit geval is het belangrijk om de bezoeker naar de juiste pagina te leiden met een 301 redirect. Doe je dit niet? Dan krijgt de bezoeker een 404 Page Not Found melding in beeld.  Dus een 301 redirect is niet alleen prettig voor de bezoeker, maar ook de zoekmachines zullen dit begrijpen en je vermelding updaten. Ook blijven alle inkomende links werken zodat je rankings van je pagina niet veranderen.

301 redirect doorvoeren via .htaccess

Een .htaccess-bestand is een onderdeel van wat de high-level configuratie van je website regelt. Je bewerkt de inhoud van je .htaccess-bestand om bepaalde functies van je serversoftware in en uit te schakelen zonder deze rechtstreeks in het serverconfiguratiebestand te bewerken. Het is een vrij eenvoudige manier om belangrijke wijzigingen aan te brengen, maar je moet er wel op letten dat je de code correct bewerkt. Eén foutje in je code kan veel problemen veroorzaken voor gebruikers.

Dit betekent dat een 301 redirect met behulp van een .htaccess bestand een permanente redirect is die via je .htaccess bestand wordt uitgevoerd in plaats van het server configuratie bestand.

Wanneer moet je een 301 Redirect met een .htaccess bestand gebruiken?

Een 301 redirect met behulp van een .htaccess bestand kan over het algemeen in drie verschillende scenario’s worden gebruikt:

  1. Om bezoekers door te sturen nadat je bent verhuisd naar een nieuw domein
  2. Om bezoekers door te sturen nadat je oude sitepagina’s hebt verplaatst naar een nieuwe sitestructuur
  3. Om bezoekers om te leiden naar nieuwe pagina’s nadat u twee sites hebt gecombineerd.

Het is vrij eenvoudig te doen. We vertellen je hoe het werkt.

Hoe maak je een 301 omleiding met een .htaccess bestand?

Een 301 redirect wordt verschillend uitgevoerd, afhankelijk van de server die je gebruikt. De .htaccess methode wordt meestal gebruikt op Apache servers, maar kan ook op andere servers worden uitgevoerd.

Hoe 301 Redirect doen met .htaccess bestanden op WordPress

Ten eerste moet je de server van je site verbinden om je .htaccess bestand te bewerken. Hiervoor heb je twee opties.

  1. Maak verbinding met je server via FTP
  2. Gebruik de ingebouwde File Manager tool, die je kunt vinden in cPanel

Om de ingebouwde File Manager tool te gebruiken, log je in op uw cPanel dashboard en zoekt je de tool. Maak vervolgens een back-up van je .htaccess inhoud en gebruik de Edit functie om je 301 redirect code toe te voegen. Dit brengt je naar de teksteditor. Vanaf hier kun je de code toevoegen die je nodig hebt.

Natuurlijk hangt de 301 redirect code die je nodig hebt af van wat je wilt bereiken.

Een enkele pagina omleiden
Om een enkele pagina om te leiden naar een andere, moet je de volgende code toevoegen, waarbij je “oudepagina”, “voorbeeld” en “nieuwepagine” vervangt door je gegevens:

Redirect 301 /oudepagina http://www.voorbeeld.nl/nieuwepagina

Een domeinnaam omleiden
Om een hele domeinnaam om te leiden naar een andere domeinnaam, gebruik je de volgende code:

RewriteEngine Aan
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www.)oudesite.com$ [NC]
RewriteRule ^http://nieuwesite.com%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Gewoon, zoals altijd, zorg ervoor dat u uw informatie in plaats van “oudesite” en “nieuwesite”.