Slim adverteren met een effectieve retargeting campagne

 

 

Wat is een retargeting campagne?

Met retargeting campagne kun je bezoekers targeten met specifieke advertenties met als doel ze te overtuigen om te converteren voor jouw aanbod. Deze campagnes werken omdat ze je in staat stellen die bezoekers advertenties te tonen die al interesse in je product hebben getoond. Wanneer retargeting campagnes op de juiste manier geoptimaliseerd zijn, hebben ze de kracht om aarzelende bezoekers te overtuigen om je merk nog een kans te geven. Retargeting geeft je bestaande klanten ook de kans om gebruik te maken van nieuwe aanbiedingen.

Remarketing vs retargeting

Retargeting en remarketing lijken veel op elkaar omdat ze worden gebruikt om dezelfde doelen te bereiken:

  • Doelgroepen bereiken die uw site al hebben bezocht en uw merk kennen
  • Betrek en richt u op mensen die waarschijnlijk een aankoop zullen doen
  • Een betekenisvolle band met klanten opbouwen door merkbekendheid en -herkenning

Retargeting wordt meestal gebruikt om de online displayadvertenties te beschrijven die worden getoond aan bezoekers die op je website zijn geweest, maar weg zijn genavigeerd zonder actie te ondernemen. Dit type marketing wordt gedaan met behulp van tracking (retargeting pixels) of cookies die de gebruiker volgen nadat hij je website heeft verlaten. Retargeting advertenties worden weergegeven via netwerken van derden, zoals het Google Display Network en Facebook, die je de mogelijkheid geven om je potentiële klanten op een groot aantal websites te bereiken. Dus als je een display advertentie zoals deze op Facebook ziet, zie je eigenlijk een retargeting advertentie. Terwijl remarketing meestal verwijst naar het bereiken van verloren bezoekers via e-mail, dus je hebt de contactgegevens van bezoekers nodig, voornamelijk hun e-mailadressen.

Hoe werkt een retargeting campagne?

In tegenstelling tot zoekadvertenties worden retargeting advertenties niet gevraagd door zoekopdrachten van gebruikers, om ervoor te zorgen dat het juiste publiek je advertenties te zien krijgt. Je kunt de volgende twee methoden gebruiken om gegevens (publiek) te verzamelen voor je retargeting campagnes.

1. Gebruik een retargeting pixel
Retargeting op basis van pixels is de meest gebruikte vorm van doelgroepverzameling. Het werkt met behulp van een JavaScript code (een pixel) die je op je website of landingspagina plaatst. Nadat je de pixel hebt geplaatst, plaatst de pixel telkens wanneer een bezoeker op je website of landingspagina aankomt een anonieme browser cookie in de browser van de bezoeker.

En wanneer de bezoeker jouw pagina verlaat en verder surft op andere websites, laat de pixel jouw provider zoals Google Ads of Facebook weten dat deze bezoekers jouw advertenties moeten gaan zien. Retargeting op basis van pixel garandeert dat je advertenties worden gezien door mensen die je website hebben bekeken of naar je landingspagina zijn doorgeklikt. Een ander voordeel van pixel gebaseerde retargeting is dat het onmiddellijk begint, bezoekers kunnen onmiddellijk advertenties beginnen te zien die hen kunnen overtuigen om terug te keren naar jouw aanbod.

2. Gebruik retargetinglijsten
Met retargeting op basis van lijsten gebruik je lijsten van je bestaande klanten of bezoekers die je hun e-mailadres hebben gegeven en toon je specifieke advertenties aan hen. Misschien wil je dat blogabonnees een whitepaper downloaden waarvan ze de pop-upadvertentie op je homepage hebben genegeerd, of wil je dat gebruikers van je gratis proefabonnement upgraden naar een betaald abonnement. Beide situaties zijn geschikt voor retargetingcampagnes.

Om te beginnen met retargeting op basis van lijsten, upload je gewoon de lijst met e-mailcontacten die je hebt naar het retargetingplatform van je keuze. Je kunt je publiek ook gepersonaliseerde e-mails sturen om ze te overtuigen het aanbod waarin ze geïnteresseerd waren opnieuw te bezoeken.

De twee basis campagne doelstellingen

Er zijn twee basisdoelen die je kunt instellen voor je remarketingcampagnes:

1. Bewustwording:

Bewustwordingscampagnes zijn bedoeld om eerdere websitebezoekers opnieuw kennis te laten maken met je merk, producten of diensten. Ze richten zich vooral op mensen die nog weinig interactie met je bedrijf hebben gehad. Via deze campagnes kun je informatie delen over productfuncties, nieuwe ontwikkelingen of updates. Het doel is niet direct om te verkopen, maar om interesse en herkenning op te bouwen. Deze campagnes vormen vaak de eerste stap in een grotere marketingstrategie en kunnen effectief worden ingezet als opwarmer voor latere conversiecampagnes.

2. Conversie:

Conversiecampagnes zijn gericht op bezoekers die je merk al beter kennen. Ze hebben eerder je website bezocht, een product bekeken of bijvoorbeeld een gratis e-book gedownload. Deze mensen staan dichter bij een aankoopbeslissing, maar hebben die nog niet gemaakt. Met een conversiecampagne wil je hen overtuigen om actie te ondernemen: een aankoop doen, zich inschrijven of contact opnemen. Dit doe je door ze via gerichte advertenties terug te leiden naar een overtuigende landingspagina met een duidelijke call-to-action.

Ongeacht het doel van de campagne, ligt de sleutel tot het maken van succesvolle retargeting campagnes bij doelgroepsegmentatie. Voor retargetingcampagnes kun je de volgende doelgroepsegmenten maken:

  • Op gedrag.
  • Op tijd.
  • Bestaande klanten.

Gedragsgerichte retargeting campagnestrategieën

Er zijn twee soorten gedragingen die een bezoeker kan vertonen wanneer hij op uw website is:

1.Niet geïnteresseerd

De bezoekers blijven minder dan een paar seconden op jouw website, gaan niet naar een andere pagina op uw site en verlaten de site onmiddellijk.

2. Geïnteresseerd

De bezoekers bladeren door de content van de website, misschien klikken ze zelfs door naar andere pagina’s zoals de informatiepagina, de prijzenpagina of het gedeelte over ons.

Het “Niet Geïnteresseerd” segment van bezoekers heeft een zeer lage intentie, dus hen retargeting advertenties aanbieden zal alleen maar meer kosten met zich meebrengen en je ROI niet ten goede komen. Ondertussen hebben de “Geïnteresseerde” bezoekers een hoge intentie en een veel grotere kans om terug te keren naar je merk en iets te kopen als ze de juiste advertentieboodschap krijgen. Je kunt verdere segmenten maken in het “Geïnteresseerde” doelgroepsegment en retargeting advertenties aanpassen voor mensen op basis van het exacte gedrag dat ze vertoonden op je website. Er is ook de optie om soft sell retargeting advertenties te gebruiken (advertenties die bezoekers vragen om zich in te schrijven op een e-maillijst in ruil voor een gratis ebook of nieuwsbrief, enz). Voor bezoekers die je productpagina hebben bezocht en tijd hebben besteed aan het bekijken van je prijsplan, kun je overgaan tot de harde verkoop, omdat hun intentie om te kopen hoog was.

Retargeten op tijd
Deze strategie omvat drie dingen:

  1. De tijdsduur tussen het websitebezoek van de bezoeker en het moment waarop ze de eerste advertentie te zien krijgen.
  2. De frequentie waarmee bezoekers bepaalde advertenties te zien krijgen.
  3. De tijdsduur tussen het eerste bezoek van de bezoeker aan de website en het moment waarop ze stoppen met het zien van retargeting advertenties.

In zowel Google Ads als Facebook is de tijdsduur voor wanneer een bezoeker wordt toegevoegd aan je retargeting-lijst standaard ingesteld op 30 dagen. Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer een bezoeker de 30-dagen cyclus reset als ze de website opnieuw bezoeken binnen de eerste 30 dagen. Beide advertentieplatforms geven je de optie om deze limiet te verhogen, afhankelijk van je campagne. Wees echter voorzichtig om je advertenties niet te vroeg te tonen, omdat dit online gebruikers kan irriteren en een negatieve perceptie over je merk kan creëren. Dit is vooral het geval bij een bezoeker die slechts enkele seconden op de website heeft doorgebracht. Iets anders waar je op moet letten is de frequentie waarmee bezoekers je advertenties te zien krijgen. Het is geen goed idee om dezelfde advertentie meerdere keren op één website te tonen.

Retarget op bestaande klanten
Een goed moment om bestaande klanten te targeten met retargeting campagnes is na het uitbrengen van een nieuwe functie of een prijsplan update. Dit soort campagnes kunnen geweldige resultaten opleveren, vooral voor klanten die niet zo actief zijn op je platform; misschien kan de nieuwe functie update hen overtuigen om actiever te worden? Nu je weet welke doelen je moet stellen voor je retargeting campagnes en hoe je je publiek moet segmenteren.

Hoe werken Google Ads retargeting campagnes?

Met Google Ads retargeting kun je lijsten aanpassen, tests uitvoeren zoals frequentietests, advertentietests, aangepaste combinatietests en bodtests. Het advertentienetwerk van de zoekmachine biedt ook de volgende soorten retargetingcampagnes:

  • Standard Remarketing: advertenties tonen aan vroegere bezoekers als ze Display Network-websites bezoeken en Display Network-toepassingen gebruiken.
  • Dynamische Remarketing: De advertenties die aan bezoekers worden getoond, bevatten specifieke producten of services die ze op je website hebben bekeken.
  • Remarketing voor mobiele apps: Toon advertenties aan bezoekers die je mobiele app of mobiele website hebben gebruikt.
  • Remarketinglijsten voor advertenties: Toon advertenties aan bezoekers als ze vervolgzoekopdrachten uitvoeren voor wat ze nodig hebben op Google.
  • Video Remarketing: Advertenties tonen aan bezoekers die je YouTube-video’s vandaag hebben geopend.
  • Remarketing voor e-maillijsten: Upload een lijst met e-mailadressen van je klanten. En wanneer deze bezoekers door verschillende websites bladeren, kunnen ze je display-advertenties zien.

Wanneer je ervoor kiest om je retargeting-campagnes via Google te laten lopen, krijgen je advertenties de meeste aandacht op internet.

Het optimaliseren van retargeting campagnes

Retargeting campagnes bestaan voornamelijk uit display advertenties die gebruikmaken van afbeeldingen, video en rijke mediatypen om het publiek te boeien.
Om effectieve Facebook retargeting display advertenties te maken, moet je ervoor zorgen dat de afbeelding en de tekst relevant zijn voor de productfunctie of het aanbod waarmee je de aandacht van de bezoeker probeert te trekken. Door verschillende display advertenties te maken voor elk retargeting doelgroepsegment, kun je advertenties maken die de bezoeker aanspreken die je probeert terug te krijgen. Een geoptimaliseerde retargeting-advertentie heeft de volgende elementen:

  • Een aantrekkelijke kop: Deze moet relevant zijn voor de ervaring van de bezoeker op je website. En het moet geschreven zijn op een manier die hun aandacht trekt.
  • Relevante, visueel aantrekkelijke media: Je kunt een animatie of een statische afbeelding opnemen in je display advertentie. De gekozen media moeten echter wel relevant zijn voor het aanbod dat in de advertentietekst wordt getoond.
  • Een klikwaardige CTA-knop: Deze moet worden ontworpen in een contrasterende kleur en er moet actiegerichte, persoonlijke tekst op staan. (bijv. “Laat me het Ebook zien”)
  • Actiegerichte tekst: Advertenties zijn niet bedoeld voor veel tekst en je hebt beperkte tekens om het aanbod uit te leggen. Advertenties die snel ter zake komen en bezoekers een stimulans bieden om te klikken, zullen waarschijnlijk meer klikken opleveren.

Alle retargeting advertenties moeten worden gekoppeld aan landingspagina’s in plaats van de startpagina, omdat landingspagina’s een betere berichtenmatch kunnen bieden en de optimale 1:1 conversieratio die overtuigt om te converteren. Toegewijde landingspagina’s geven je de unieke kans om publiek te trekken met dezelfde boodschap die hen overtuigde om op de advertentie te klikken. Dit helpt hen te zien wat ze wilden zonder enige afleiding en vergroot de kans dat ze op de CTA-knop klikken.  Geoptimaliseerde landingspagina’s helpen je om warme leads om te zetten in gloeiend hete conversies met behulp van relevantie en conversiegerichte elementen. 

Retargeting campagnes effectiever inzetten

Retargeting biedt krachtige mogelijkheden om je doelgroep opnieuw te bereiken, precies op het moment dat ze al interesse hebben getoond. Het is een tweede kans om je merk en boodschap onder de aandacht te brengen bij bezoekers die je website eerder hebben bezocht, maar nog niet hebben geconverteerd. Het is daarbij belangrijk om deze kans niet te verspillen door ze terug te sturen naar een algemene of onoverzichtelijke homepage. In plaats daarvan is het effectiever om advertenties te koppelen aan geoptimaliseerde landingspagina’s die specifiek gericht zijn op een concreet aanbod of doel. Zo sluit de ervaring beter aan op hun eerdere interactie, wat de kans op conversie aanzienlijk vergroot. Een duidelijke boodschap en een logische vervolgactie maken hierin het verschil.

Klaar om deze retargeting tips in de praktijk toe te passen? Plan nu gratis gesprek en ontdek de mogelijkheden.