De bouwstenen van een effectieve content strategie

De definitie van een content strategie

Een content strategie is een strategische aanpak voor het maken, beheren en verspreiden van content. Het gaat om het plannen en uitvoeren van een stappenplan voor het maken, verspreiden en optimaliseren van content. Een content strategie biedt een kader om waardevolle en doelgerichte content te creëren door te focussen op de behoeften van het publiek. Een content strategie kan onder marketing vallen (namelijk content marketing) of kan worden verheven tot een brede bedrijfsrol. Hoewel de benaderingen van content en content strategie zullen verschillen voor B2C-marketeers en B2B-marketeers, is een basisbegrip van wat we bedoelen als we het hebben over content strategie niet afhankelijk van de branche.

Wat is content?

Voordat we in de content strategie duiken, is het goed om te weten dat de betekenis van content ongrijpbaar is. Content is alles wat te maken heeft met bewustwording en educatie en kan de vorm aannemen van technische whitepapers, diepgaande blogposts, TikTok-video’s, infographics en zelfs nieuwsbrieven. 

Hoe zit het met het schrijven op een landingspagina: is dat content of copywriting? Sommigen zeggen dat landingspagina’s geen content is, omdat ze bedoeld zijn om te converteren. Het goede nieuws is dat je bij het opstellen van je strategie kunt beslissen of conversiepagina’s, e-mails, blogberichten of video’s content zijn, of iets anders. Op het gebied van content marketing omvat content vier kernelementen:

  • Informatie: Wat is de feitelijke content van je boodschap? Het kan feitelijk, praktisch, onderhoudend of een combinatie daarvan zijn.
  • Context: Wat moet de inhoud jou en de lezer helpen bereiken? Wie is de doelgroep voor deze content? Waarom wordt het gepubliceerd?
  • Medium: Op welk kanaal publiceer je de content en hoe beïnvloedt dat de algemene boodschap?
  • Formaat: Is de content tekst, grafisch, audio, video, interactief, reality, etc.?

Content is informatie die relevant is in een bepaalde context en een vorm heeft die wordt bepaald door het medium waarop het wordt overgebracht. Veel definities van content richten zich te veel op de informatie en niet op de rest van de elementen. Informatie zonder context is gewoon ruis. Informatie die niet wordt gepresenteerd met de vorm en het medium in gedachten dreigt verloren te gaan voor de ontvanger. Je kunt bijvoorbeeld de stappen voor het verwisselen van een band opschrijven, maar met afbeeldingen erbij wordt het een stuk duidelijker.

Uit onderzoek is gebleken dat 84% van de mensen kiest voor zelfstudie voordat ze contact opnemen met de verkoopafdeling. Content is van vitaal belang om die educatie te bieden. Goede content die op de juiste manier is geoptimaliseerd, kan potentiële klanten aantrekken zonder te vertrouwen op traditionele “push” digitale marketingtechnieken. En natuurlijk kun je geen betaalde campagnes hebben zonder een arsenaal aan goed gemaakte content. Betaalde of organische digitale content zorgt ervoor dat potentiële klanten je ontdekken en met je in contact komen.

Effectieve content trekt mensen door de verkooptrechter omdat het mensen helpt iets nieuws te leren, hun problemen op te lossen, beter werk te leveren en uiteindelijk de oplossingen te vinden die ze nodig hebben. Maar om prospects vooruit te helpen, moet je expertise en bewustzijn tonen door alle vragen te beantwoorden die je doelgroep zou kunnen hebben. En dat alles is een machtig grote uitdaging voor veel contentteams. 

Wat is een content strategie?

Zoals gezegd is een content strategie een organisatie brede aanpak voor het maken van content. Het moet niet geïsoleerd leven, begraven in marketing. Ze wordt bepaald door de doelen, doelstellingen en middelen van de organisatie. De juiste content voor het verkeerde doel zal geen consistente resultaten opleveren. Verder moet een strategie een service tussen afdelingen bevatten. Om te slagen heb je buy-in nodig van verschillende groepen en materiedeskundigen binnen de organisatie. Elk ander facet van een content strategie, je contentaudit, ideeënvorming, een contentplan, contentproductie, content kalender, enz. Begint zodra je een duidelijk idee hebt van hoe content je bedrijfsdoelstellingen zal oplossen. Voorbeelden van bedrijfsdoelstellingen kunnen zijn.

  • De merkbekendheid vergroten
  • De kosten van klantenwerving verlagen
  • Klantterugval verminderen
  • Vragen voor jouw team verminderen
  • Contentstrategie is het voortdurende proces van het vertalen van bedrijfsdoelstellingen en doelen naar een plan dat content gebruikt als een primair middel om die doelen te bereiken.

Zodra je je belangrijkste doelstellingen hebt vastgesteld, kun je het “hoe” van je content strategie aanscherpen door eenvoudige maar belangrijke vragen te stellen.

  • Wat wil je dat je met je content bereikt om je bedrijfsdoelen te bereiken?
  • Hoe wordt content gemeten?
  • Welk type content is het meest geschikt om te produceren?
  • Hebben bepaalde doelgroepen een bepaald type content nodig?
  • Wat zegt een content audit van je site over de bestaande content die je hebt?
  • Hoe komen jullie aan ideeën voor content?
  • Hoe gaat u content verspreiden?

Als je contentstrategie niet begint met een bedrijfsdoelstelling, is het geen contentstrategie. Dan is het gewoon content.

De uitkomsten van een content strategie

Aangezien je contentstrategie een blauwdruk is voor de uitvoering die je aan de contentmakers kunt overhandigen, wil je informatie opnemen die ingaat op het volgende. Ga zo gedetailleerd mogelijk te werk om ervoor te zorgen dat de content van goede kwaliteit is. Enkele van deze resultaten van de contentstrategie zijn.

  • Tone of voice
  • Concurrentieanalyse
  • Ideeënproces
  • Content kalender
  • Promotieplan voor de content
  • Doelen
  • Stijlgids
  • Zoekwoordenonderzoek

Je uitkomsten kunnen gedetailleerder worden naarmate je strategieën ontwikkelt om verschillende bedrijfsdoelen aan te pakken.

Waarom is een content strategie belangrijk?

Een doordachte content strategie is van cruciaal belang, omdat het ervoor zorgt dat alle content die wordt gecreëerd direct bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Het voorkomt dat content willekeurig wordt geproduceerd zonder duidelijk doel of richting. Zoals eerder genoemd, mag een content strategie nooit in isolatie worden ontwikkeld. Door een strategie op te stellen, creëer je een gedeeld begrip binnen de organisatie over wat er wordt geproduceerd, waarom dit gebeurt en welke resultaten verwacht mogen worden. Dit zorgt niet alleen voor meer focus, maar ook voor betere afstemming tussen verschillende teams en belanghebbenden. Iedereen werkt hierdoor efficiënter samen en draagt bij aan het grotere geheel, waardoor de impact van de content maximaal wordt benut.

Content strategie voor SEO

Content strategie en SEO zijn nauw met elkaar verbonden, en dat is niet zonder reden. Bij Create & Convert werken we met veel bedrijven die hun organisch verkeer willen vergroten en meer leads willen genereren via content. Maar hoe draagt een effectieve contentstrategie bij aan dit doel?

Zoekmachines zoals Google en Bing worden steeds slimmer en leggen steeds meer nadruk op het aanbieden van hoogwaardige content die aansluit bij de zoekintentie van gebruikers. Hoewel technische aspecten zoals goed gestructureerde HTML, backlinks en algemene technische SEO nog steeds een belangrijke rol spelen, blijft de kern van succes het creëren van diepgaande, betrouwbare en waardevolle content. Alleen door content te produceren die zowel relevant als geloofwaardig is, kan een bedrijf duurzaam organisch groeien en een sterkere positie in de zoekresultaten veroveren.

 

Content strategie voor B2B

Een effectieve content strategie is essentieel voor B2B bedrijven die willen groeien, hun merkautoriteit willen versterken en kwalitatieve leads willen genereren. In tegenstelling tot B2C marketing, waar de focus vaak ligt op snelle conversies, draait B2B content strategie om het opbouwen van langdurige relaties en het bieden van waardevolle inzichten aan een specifieke doelgroep.  Daarom moet een contentstrategie niet alleen gericht zijn op zichtbaarheid, maar ook op het bieden van waardevolle informatie die de doelgroep helpt in hun beslissingsproces.

Net als bij SEO draait een succesvolle B2B content strategie om het creëren van relevante, diepgaande en goed geoptimaliseerde content. Het gaat niet alleen om het schrijven van blogs, maar om een strategische aanpak waarbij verschillende contentvormen, zoals whitepapers, case studies en webinars, worden ingezet om autoriteit op te bouwen en potentiële klanten te begeleiden door de sales funnel. Hoewel elementen zoals technische optimalisatie, conversiegerichte content en distributiestrategieën een rol spelen, blijft de kern hetzelfde: hoogwaardige content creëren die inspeelt op de behoeften en uitdagingen van je doelgroep. Alleen zo kun je een duurzame en effectieve contentstrategie opbouwen die niet alleen leads genereert, maar ook langdurige klantrelaties bevordert.

 

Wil je met strategische content meer leads en autoriteit opbouwen?Plan een gratis gesprek en ontdek de kansen!