13 SEO tips om verkeer en rankings te verbeteren

1. Begrijp en stem af op zoekintentie

Zoekintentie is de reden achter een zoekopdracht. Het is de reden waarom iemand op Google naar een specifiek zoekwoord zoekt. Een van de grootste SEO fouten die beginners maken, is dat ze de zoekintentie van hun doelgroep niet begrijpen voordat ze een blogpost schrijven. Om op de eerste pagina van Google te komen, moet je de zoekintentie van zoekopdrachten begrijpen en content schrijven die past bij het specifieke doel van de zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over “hoe af te vallen”, zijn lezers op zoek naar relevante informatie, niet naar een dieetplan of een afslankprogramma.

Voor de beste resultaten moet je het algoritme van Google begrijpen en relevante zoekwoorden controleren en de paginatitels en content van de top 10 zoekmachineresultaten lezen. Hier is een lijst van de verschillende soorten zoekintenties:

Informatief: De gebruiker is op zoek naar informatie over een specifiek onderwerp.
Navigerend: De gebruiker is op zoek naar een specifieke website.
Commercieel: De gebruiker is op zoek naar een product of dienst.
Transactioneel: De gebruiker is op zoek naar een aankoop.
Gerelateerd artikel: Hoe koperintentiegegevens gebruiken in contentmarketing

2. Gebruik zoekwoorden verstandig

Een zoekwoordenonderzoek is de eerste stap in elke SEO strategie. Het gebruik van relevante zoekwoorden in de content van jouw website kan je helpen hoger te scoren in zoekmachines en meer organisch verkeer naar jouw webpagina’s te leiden. Zoekwoorden zijn de woorden en zinnen die mensen gebruiken om informatie te zoeken op zoekmachines zoals Google. Ze staan ook bekend als zoektermen. Je kunt gratis tools voor zoekwoordenonderzoek gebruiken om te beginnen. Vervolgens kun je trefwoordzinnen toevoegen aan je lange vormen content. Je kunt ook Google zoekwoord planner gebruiken om het zoekvolume, de concurrentie en de kosten per klik (CPC) van lange zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden te vinden.

Hier zijn onze beste on page SEO tips om zoekwoorden effectief te gebruiken:

  • Gebruik je doelzoekwoord in de title tag van je pagina.
  • Voeg jouw belangrijkste zoekwoord toe in de eerste alinea van jouw content.
  • Gebruik trefwoorden in jouw alt tekst en meta beschrijving.
  • Controleer het zoekvolume en de concurrentie van je trefwoord.
  • Gebruik lange zoekwoorden in je content

Andere manieren om zoekwoorden effectief toe te passen zijn het gebruik van synoniemen en gerelateerde termen. Zo vergroot je je vindbaarheid zonder je tekst onnatuurlijk te maken. Verwerk zoekwoorden ook in koppen (H1, H2), interne links en URL’s om je SEO structuur te versterken. Vergeet niet om je content regelmatig te updaten met actuele zoektermen en overweeg het gebruik van structured data voor extra zichtbaarheid in zoekresultaten.

3. Creëer originele content van hoge kwaliteit

Om echte potentiële klanten te krijgen en je SEO inspanningen de moeite waard te maken, moet je originele content van hoge kwaliteit creëren waar je doelgroep van zal houden. Als je het gevoel hebt dat je blogbericht het niet waard is om te worden gedeeld op sociale media omdat het alleen is geschreven voor zoekmachines, dan moet je het herschrijven Wat maakt een stuk content precies van hoge kwaliteit?

Kwalitatief hoogstaande content is content die origineel is, goed is geschreven en waarde biedt aan je doelgroep. Het beantwoordt hun vragen, lost hun problemen op en helpt hen hun doelen te bereiken. Originele content is content die uniek is voor je blogpost, met origineel onderzoek, ideeën en inzichten van hoge kwaliteit.

Meestal komt het met relevante informatie uit persoonlijke ervaring, expertise en kennis die alleen jij kunt bieden. Je moet je stuk content regelmatig bijwerken en vernieuwen om het relevant en up-to-date te houden.

Voor de beste resultaten begin je met een complete gids over een specifiek onderwerp en voeg je er vervolgens extra informatie aan toe. Of gebruik video content om je onderwerp in meer detail uit te leggen.

4. Optimaliseer je titel tags en meta omschrijvingen

Titel tags en meta omschrijvingen kunnen je click-through rate (CTR) aanzienlijk verhogen. Maak ze aantrekkelijk en relevant voor je content, en neem je doelzoekwoorden op. De titel tag is de titel van jouw webpagina die wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines (SERP’s) en in het tabblad van jouw webbrowser. De meta omschrijving is een samenvatting van jouw webpagina die onder de titel tag in de zoekmachines (SERP) verschijnt.

Beide elementen spelen een belangrijke rol in hoe waarschijnlijk het is dat mensen op jouw titellink klikken wanneer ze deze zien in de zoekresultaten van Google. Je kunt Google search console gebruiken om de CTR van je website pagina’s te controleren en je titel tags en meta omschrijvingen te optimaliseren. Zorg ervoor dat je jouw blogbericht opnieuw indexeert nadat je wijzigingen hebt aangebracht.

Op mobiele apparaten is de titel tag iets groter dan op desktops. De aanbevolen lengte voor titel tag is 50-60 tekens, terwijl de aanbevolen lengte voor meta omschrijving 150-160 tekens is. Hier zijn een paar best practices en SEO tips om te volgen bij het schrijven van titel tags en meta omschrijvingen:

  • Gebruik je doelzoekwoord in zowel de title tag als de meta description.
  • Goede titels zijn aantrekkelijk, zoals een vraag, lijst of how to artikel.
  • Schrijf een meta description die een samenvatting geeft van je stuk content.
  • Controleer regelmatig de CTR van je webpagina’s en optimaliseer ze voor betere resultaten.

Let ook op consistentie tussen je titel, meta omschrijving en de daadwerkelijke inhoud van je pagina. Als bezoekers iets anders aantreffen dan wat je beloofde in de zoekresultaten, haken ze sneller af, wat je bounce rate verhoogt. Gebruik daarnaast krachtige woorden (zoals “gids”, “tips”, “snel”, “makkelijk” of “beste”) om je titel extra aantrekkelijk te maken. Vermijd clickbait het werkt vaak averechts voor SEO.

5. Gebruik korte beschrijvende url’s 

Een krachtige SEO tip die eenvoudig te implementeren is, is het gebruik van korte beschrijvende URL’s voor jouw webpagina’s. Korte URL’s zijn voor gebruikers gemakkelijker te onthouden en te delen op sociale media. Ze helpen zoekmachines ook om de content van jouw webpagina te begrijpen. Ze moeten beschrijvend zijn en je trefwoord bevatten. Vermijd het gebruik van cijfers of speciale tekens in je URL’s. Omdat je je blogpost regelmatig moet herschrijven, moet je ervoor zorgen dat je URL niet verandert. Anders verlies je al je gedeelde social media activiteiten en backlinks.

 

8. Verbeter jouw belangrijkste web kenmerken

De belangrijkste webkenmerken zijn een verzameling meetgegevens die Google gebruikt om de gebruikerservaring op jouw website te meten. Het verbeteren hiervan kan leiden tot betere rankings. Let op, je hoeft niet elk pagespeed inzicht of elke lighthouse score te verbeteren. Je moet je richten op de kernpunten van het web. Volgens Google moet je content van hoge kwaliteit schrijven voor gebruikers, niet voor zoekmachines. Ervoor zorgen dat de gebruikerservaring goed is, is dus een belangrijke SEO tip.

9. Optimaliseer afbeeldingen en andere visuele bronnen

Een van de eenvoudigste SEO tips is het optimaliseren van jouw afbeeldingen door ze te comprimeren en beschrijvende bestandsnamen en alt tags te gebruiken. Dit verbetert niet alleen de laadsnelheid van de pagina, maar helpt zoekmachines ook om de content van de afbeelding te begrijpen. Zorg ervoor dat je alt tekst toevoegt aan jouw afbeeldingen. Dit is een korte beschrijving van de afbeelding die verschijnt als de afbeelding niet kan worden geladen. En het helpt op het gebied van toegankelijkheid wanneer gebruikers schermlezers gebruiken.

10. Identificeer je organische zoek concurrenten

Je organische zoek concurrenten zijn de websites die voor dezelfde zoekwoorden ranken als jij. Door ze te identificeren, kunt je begrijpen wat zij doen om hoger te scoren in zoekmachines. Er kan maar één winnaar zijn op de eerste pagina van Google. Dus het verbeteren van je SEO strategie, het schrijven van content van hoge kwaliteit en linkbuilding is de beste manier om je concurrenten te verslaan.

Om je organische zoekconcurrenten te vinden, kun je tools als Ahrefs en SEMrush gebruiken om concurrenten op schaal te vinden. Maar je hoeft deze tools niet te gebruiken als je net begint. Je kunt gewoon op Google zoeken naar je doelzoekwoord en kijken wie er op de eerste pagina staan. Maak vervolgens een eenvoudige lijst in Excel en begin met het analyseren van hun content om te zien waarover ze schrijven, welke zoekwoorden ze gebruiken en hoe ze backlinks opbouwen.

11. Optimaliseer je website architectuur

De website architectuur verwijst naar de structuur van je website. Het is een belangrijk onderdeel van jouw technische SEO en kan worden gemeten door de interne links van jouw website te controleren. Een goede structuur voor jouw webpagina’s kan zoekmachines helpen om uw inhoud beter te begrijpen. Het verbetert ook de indexeringssnelheid en de crawlbaarheid van jouw website. Een goed gestructureerde website is gemakkelijker te navigeren voor zowel gebruikers als zoekmachines. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en betere rankings in zoekmachines.

12. Gebruik call to actions op de hele website

Call to actions (CTA’s) leiden gebruikers naar gewenste acties, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het doen van een aankoop. Effectieve CTA’s kunnen de betrokkenheid van gebruikers en het conversiepercentage verbeteren. Het is niet alleen belangrijk om goede content te schrijven, maar ook om een blogbericht te schrijven dat je lezers omzet in potentiële klanten. Zorg er dus voor dat je een CTA toevoegt aan het einde van je blogbericht om meer leads en verkopen te krijgen. Je kunt ook een banner bovenaan je website zetten om je nieuwste product of dienst te promoten. Of voeg een popup toe om e-mailadressen te verzamelen en je e-maillijst op te bouwen.

13. Voeg veelgestelde vragen toe

Door veelgestelde vragen toe te voegen aan je content, gebaseerd op wat mensen vaak zoeken in Google, vergroot je de kans om zichtbaar te worden in het gedeelte met gerelateerde vragen in de zoekresultaten. Als je deze vragen kort en duidelijk beantwoordt, kun je zelfs in aanmerking komen voor een uitgelicht antwoord bovenaan de pagina. Dit is een effectieve manier om beter aan te sluiten bij de zoekintentie van je doelgroep en om meer bezoekers via zoekmachines naar je website te trekken.

Wil jij optimaal organische gevonden worden? Plan nu gratis gesprek en ontdek de mogelijkheden.