Leadgeneratie
Inhoudsopgave
- Wat is leadgeneratie?
- Veelgestelde vragen over leadgeneratie
- Wat zijn de voordelen van leadgeneratie?
- Wat is een lead?
- Hoe werkt leadgeneratie?
- Welke leadgeneratie strategieën zijn er?
- Welke leadgeneratie types zijn er?
- Feiten over leadgeneratie
- Starten met leadgeneratie
- Leadgeneratie door Create & Convert
Wat is leadgeneratie?
Leadgeneratie is het proces van het genereren van interesse bij consumenten voor een product of dienst met als doel die interesse om te zetten in een verkoop. Bij online marketing gaat het meestal om het verzamelen van contactgegevens van een bezoeker (een “lead” genoemd) via een webformulier.
Het genereren van leads is voor veel B2B bedrijven een belangrijk onderdeel van de verkooptrechter, omdat hun producten duizenden euro’s kunnen kosten en het minder waarschijnlijk is dat bezoekers hun product of dienst direct vanaf de website kopen. Het verzamelen van nieuwe leads stelt de bedrijven in staat om potentiële klanten op te leiden en te voeden via e-mailmarketing, voordat ze rechtstreeks contact opnemen met gekwalificeerde leads via verkopers.
Het genereren van leads is ook belangrijk voor e-commerce en andere bedrijven, omdat e-mailmarketing nog steeds een van de meest effectieve kanalen voor online marketing is en het verzamelen van de contactgegevens van een potentiële klant stelt het bedrijf in staat om hen later te benaderen, zelfs als ze niet meteen een aankoop doen.

Veelgestelde vragen over Lead generatie
Hoe genereer ik leads?
Wat is een hulpmiddel voor leadgeneratie?
Wat is het verschil tussen B2B en B2C leadgeneratie?
Hoe genereer ik leads?
Er zijn veel manieren om leads te genereren. Je kunt content creëren die gericht is op je doelgroep, e-mails schrijven die de aandacht vestigen op je producten en diensten, remarketing campagnes gebruiken op sociale mediaplatforms zoals Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter, of gebruikmaken van partnerschappen met andere bedrijven. Daarnaast kun je ook SEO-technieken gebruiken om de organische zoekmachine resultaten voor je website te verbeteren.
Wat zijn de voordelen van leadgeneratie?
Interesse
Wanneer een persoon interesse toont in de producten of diensten van je merk, lijken de stappen die die persoon neemt om zijn eerste aankoop te doen gewoon vanzelfsprekend. Je hebt hen net geholpen om een behoefte te vervullen of een probleem op te lossen.
Geen onderdrukkend gevoel
Als iemand geen interesse heeft in wat je te bieden hebt, maar je probeert hem toch te overtuigen om een aankoop te doen, kan hij het gevoel krijgen dat hij onder druk wordt gezet om zijn geld uit te geven. Dit kan de klant het gevoel geven dat hij gedwongen werd om je product te kopen en het kan de reputatie van je merk schaden.
Doelgroep
Als u uw doelgroep alleen benadert door middel van leadgeneratie, kunt u ervoor zorgen dat uw merk ideaal wordt gekoppeld aan de juiste klanten. Meer voordelen van leadgeneratie zijn.
Richten op de juiste klanten,
Bedrijven kunnen hun middelen richten op het benaderen van specifieke markten, wat op zijn beurt geld bespaart en de verkoop verhoogt (verbeterde ROI).
Verhoogde naamsbekendheid
Leadgeneratie kan ook naamsbekendheid en reputatie opbouwen. Als mensen je merk ontdekken, kun je ze meer informatie geven over productkenmerken en -voordelen.
Kans om waardevolle prospects informatie te verzamelen
Leadgeneratie heeft de mogelijkheid om belangrijke marketinginformatie van prospects te verzamelen. Klantinformatie zoals behoeften, wensen en voorkeuren kunnen u helpen om uw product of dienst af te stemmen op de behoeften van uw klanten. Bedrijven kunnen deze informatie bijvoorbeeld verkrijgen via registratieformulieren.
Merkloyaliteit
Bedrijven kunnen grotere gemeenschappen van gelijkgestemde klanten opbouwen, wat op zijn beurt de klantloyaliteit kan verbeteren.
Lead kwaliteit
Als een bedrijf zich richt op lead kwaliteit, neemt de kans om een lead om te zetten in een klant drastisch toe. Met hogere conversiepercentages kun je met vertrouwen investeren in je kwalitatieve leads, waardoor je rendement op investering (ROI) toeneemt.
Wat is een lead?
Een lead is een persoon die aangeeft geïnteresseerd te zijn in een product of dienst van een bedrijf.
Leads horen meestal van een bedrijf of organisatie nadat ze de communicatie hebben geopend (door persoonlijke informatie in te sturen voor een aanbieding, proefperiode of abonnement), in plaats van een willekeurig koud telefoontje te krijgen van iemand die zijn contactgegevens heeft gekocht.
Laten we zeggen dat je een online enquête invult om meer te weten te komen over hoe je je auto moet onderhouden. Een dag of wat later ontvang je een e-mail van het autobedrijf dat de enquête heeft opgesteld. Dit proces is veel minder opdringerig dan wanneer ze je zomaar uit het niets zouden bellen.
Vanuit zakelijk oogpunt helpt de informatie die het autobedrijf over je verzamelt uit jouw antwoorden op de enquête hen bij het personaliseren van de openingscommunicatie om jouw bestaande problemen aan te pakken.
Leads maken deel uit van de levenscyclus van de overgang van bezoekers naar klanten. Niet alle leads zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten leads op basis van hoe ze gekwalificeerd zijn en in welke fase van de levenscyclus ze zich bevinden.
Marketing Qualified Lead (MQL)
Marketing qualified leads zijn contacten die betrokken zijn geweest bij de inspanningen van je marketingteam, maar nog niet klaar zijn om een verkoopgesprek te ontvangen. Een voorbeeld van een MQL is een contactpersoon die een formulier op een landingspagina invult voor een aanbieding.
Sales Qualified Lead (SQL)
Sales qualified leads zijn contacten die acties hebben ondernomen die uitdrukkelijk aangeven dat ze geïnteresseerd zijn om betalende klanten te worden. Een voorbeeld van een SQL is een contactpersoon die een formulier invult om een vraag te stellen over je product of service.
Product Qualified Lead (PQL)
Product qualified leads zijn contactpersonen die je product hebben gebruikt en acties hebben ondernomen die aangeven dat ze geïnteresseerd zijn om een betalende klant te worden. PQL’s zijn er meestal voor bedrijven die een product uitproberen of een gratis of beperkte versie van hun product aanbieden met opties om te upgraden.
Service Qualified Lead
Service qualified leads zijn contacten of klanten die aan je serviceteam hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn om betalende klanten te worden. Een klant kan bijvoorbeeld de medewerker van de klantenservice vertellen dat hij zijn productabonnement wil upgraden. Op dat moment zal de medewerker van de klantenservice deze klant doorverwijzen naar het juiste verkoopteam of de juiste vertegenwoordiger.
Hoe werkt leadgeneratie?
Er zijn twee hoofdcomponenten in het leadgeneratie proces: verkeer naar je site krijgen en hen vervolgens overtuigen om hun contactgegevens met je te delen.
De eerste stap van het proces is het vinden van een effectieve manier om prospects naar jouw website te lokken. Afhankelijk van de doelstellingen en budgettaire beperkingen van je bedrijf zijn er veel manieren om prospects naar je site te lokken. Hiernaast vind je enkele van de belangrijkste manieren die bedrijven gebruiken om verkeer aan te trekken:
Zoekmachine adverteren
Zoekmachine adverteren is een vorm van online adverteren waarbij zoekmachines worden betaald om advertenties weer te geven in hun zoekresultaten. Omdat zoeken de belangrijkste manier is waarop mensen op het web navigeren, kan dit een grote bron van verkeer zijn.
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie is vergelijkbaar met Zoekmachine Marketing, in die zin dat het gaat om het krijgen van verkeer van zoekmachines, maar in plaats van het betalen van zoekmachines voor advertenties, gaat SEO om het optimaliseren van uw website voor zoekmachine algoritmen, zodat het hoger verschijnt in de organische zoekresultaten.
Social media
Sociale mediasites zoals Facebook en LinkedIn zijn uitgegroeid tot enkele van de populairste sites op het web en beginnen te concurreren met zoekmachines als belangrijke verkeersbronnen. Je kunt verkeer van sociale netwerken genereren door inhoud te plaatsen op sociale mediaplatforms of door te betalen voor advertenties die op de netwerken draaien.
Display advertenties
Deze vorm van reclame is er in verschillende vormen, zoals video, afbeeldingen, audio of tekst. Deze advertenties kunnen worden gekocht op relevante websites om dat verkeer naar je eigen site te leiden, meestal via Pay-Per-Click (PPC) modellen.
Offline evenementen
Online marketing kan vaak offline beginnen. Evenementen zoals branche conferenties en meetings kunnen goede manieren zijn om te netwerken met potentiële nieuwe klanten, hen te informeren over uw merk en hen naar uw website te krijgen. Dit kunnen evenementen zijn die je als gast bijwoont, evenementen die je sponsort of evenementen die je zelf organiseert.
Zodra bezoekers op je site komen, is de volgende stap om ze om te zetten in leads via een online formulier. Dit kan worden gedaan met behulp van veel verschillende leadgeneratie tactieken, maar het gaat erom dat gebruikers geïnteresseerd raken in uw product of dienst en dat ze hun contactgegevens opgeven, vaak door het gebruik van een incentive (bekend als een “lead magneet”).
Hoe genereer je meer hoogwaardige leads?
NEEM DAN CONTACT OP MET ONZE LEAD GENERATIE EXPERT – NICO

CASE
QDP
Met resultaat
80+
Kwalitatieve leads
Welke leadgeneratie strategieën zijn er?
Zodra bezoekers op je site komen, is de volgende stap om ze te converteren in leads via een online formulier. Dit kan worden bereikt met veel verschillende tactieken voor leadgeneratie, maar het gaat erom dat gebruikers geïnteresseerd raken in uw product of service en dat ze hun contactgegevens opgeven, vaak met behulp van een incentive (bekend als een “leadmagneet”).
Content – Het aanbieden van hoogwaardige content in ruil voor contactinformatie is een veelgebruikte praktijk bij leadgeneratie. Deze inhoud kan van alles zijn, van een whitepaper, casestudy of infographic tot een ebook of exclusieve video. Het idee is om potentiële klanten in je doelgroep te verleiden met inhoud die relevant is voor je bedrijf en hen te verleiden om hun contactgegevens te verstrekken voordat ze toegang krijgen tot de inhoud.
Webinars – Een webinar is een live videosessie die je bezoekers kunnen bekijken en waaraan ze kunnen deelnemen. Webinars duren meestal een half uur tot een uur en bieden informatie en educatief materiaal over een specifiek onderwerp. Omdat webinars interactief zijn en een grote tijdsinvestering vereisen, kunnen ze een geweldige manier zijn om niet alleen een lead te creëren, maar hen ook op te leiden en te converteren.
Landingspagina’s – Het beste middel om leads te genereren is je product. Als je een overtuigend product hebt dat een belangrijk pijnpunt oplost, zullen bezoekers hun contactgegevens willen verstrekken, zelfs zonder stimulansen. Het presenteren van je product op de meest aantrekkelijke manier gebeurt vaak via landingspagina’s of verkooppagina’s, die helpen bij het opleiden en converteren van potentiële klanten. Optimalisatie van landingspagina’s is de sleutel om ervoor te zorgen dat je het meeste uit deze pagina’s haalt.
Zodra een lead is aangemaakt en als de klant zich in de doelmarkt bevindt, wordt de lead een Marketing Qualified Lead (MQL) en begint het digitale marketingteam met het nurturen van de lead door middel van marketingcampagnes. Dit nurturing-proces omvat meestal marketingautomatiseringscampagnes gericht op specifieke e-maillijsten om op te volgen met inhoud die prospects helpt te onderwijzen en overtuigen om zich te ontwikkelen tot verkoopleads.
Nadat een lead is gekoesterd, kan een prospect worden overtuigd om een inbound aankoop te doen op de website of door contact op te nemen met een verkoper, waardoor hij of zij een gekwalificeerde verkooplead wordt. In de zakelijke verkoop is het vaak het verkoopteam dat contact opneemt met de prospect om de deal te sluiten.
Welke leadgeneratie types zijn er?
Leadgeneratie omvat tal van methoden om potentiële klanten aan te trekken en te converteren. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van leadgeneratie:
Inbound leadgeneratie
Deze strategie maakt gebruik van waardevolle inhoud en ervaringen om doelklanten naar uw bedrijf te lokken.In tegenstelling tot outbound methodes, waarbij prospects actief worden benaderd, trekt inbound leadgeneratie mensen aan door nuttige, relevante informatie te verstrekken die hun problemen en vragen aanpakt.
Hier zijn enkele inbound voorbeelden:
- Contentmarketing: Het creëren en delen van waardevolle content (blogs, eBooks, whitepapers, video’s) om potentiële leads aan te trekken.
- SEO (Search Engine Optimisation): Het optimaliseren van website-inhoud om hoger in de zoekmachine resultaten te komen en zo organisch verkeer aan te trekken.
- Social-media marketing: Sociale netwerken gebruiken om potentiële leads te bereiken via berichten, advertenties en interacties.
- E-mailmarketing: Gerichte e-mails versturen om leads te voeden en e-mailadressen verzamelen door middel van inschrijvingen.
- Webinars en online evenementen: Informatieve sessies organiseren om potentiële leads te bereiken en hun contactgegevens te verzamelen.
Outbound leadgeneratie
Deze strategie houdt in dat je potentiële klanten rechtstreeks benadert met als doel interesse te wekken voor je product of dienst. In tegenstelling tot inbound methodes, die leads aantrekken door waardevolle inhoud aan te bieden, richt outbound leadgeneratie zich op het initiëren van contact met prospects die misschien nog niet eerder interesse hebben getoond.
Hier zijn enkele outbound voorbeelden:
- Koud bellen: Direct contact opnemen met potentiële leads via de telefoon om producten of diensten aan te prijzen.
- Direct mail: Het versturen van fysieke post, zoals brochures of ansichtkaarten, naar potentiële leads.
- Koud e-mailen: Ongevraagd e-mails sturen naar potentiële leads.
- Adverteren: Het lanceren van zoekmachines advertenties, sociale media advertenties of andere platforms om potentiële leads te bereiken.
B2B leadgeneratie
Het proces van het identificeren en aantrekken van een bedrijf om producten en diensten te kopen die door een ander bedrijf worden aangeboden.In tegenstelling tot B2C (business-to-consumer) leadgeneratie, die zich richt op individuele consumenten, richt B2B leadgeneratie zich op bedrijven, organisaties of professionals als doelgroep.
Hier zijn enkele B2B voorbeelden:
- LinkedIn marketing: Gebruik maken van het nummer één sociale platform voor B2B, LinkedIn, voor netwerken, advertenties en direct contact met andere bedrijven.
- Bedrijfsevenementen en beurzen: Deelnemen aan evenementen om in contact te komen met potentiële zakelijke klanten.
- Account gebaseerde marketing (ABM): Specifieke bedrijven benaderen met gepersonaliseerde marketinginspanningen.
Online leadgeneratie
Deze aanpak maakt gebruik van online tactieken en tools om potentiële klanten te bereiken en met hen in contact te komen. Online leadgeneratie biedt het voordeel van het bereiken van een breed publiek, meetbare resultaten en mogelijkheden voor voortdurende verbetering.
Hier volgen enkele online voorbeelden:
- Landingspagina’s: Het creëren van speciale pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor het vastleggen van lead informatie.
- Lead magneten: Het aanbieden van gratis hulpmiddelen (eBooks, sjablonen, checklists) in ruil voor contactgegevens.
- Chatbots en live chat: Het gebruik van geautomatiseerde of live chat diensten op websites om bezoekers te betrekken en hen informatie te verzamelen
Offline leadgeneratie
Deze aanpak vertrouwt op traditionele marketing en netwerk tactieken om een klantenbestand te bereiken en te binden. Offline leadgeneratie biedt het voordeel van het opbouwen van persoonlijke relaties en vertrouwen, en het bereiken van doelgroepen die online misschien niet actief zijn. Het vereist echter meestal meer middelen en tijd in vergelijking met online leadgeneratie.
Hier zijn enkele offline voorbeelden:
- Netwerkevenementen: Het bijwonen van branche-specifieke evenementen om potentiële leads te ontmoeten.
- Workshops en seminars: Educatieve sessies organiseren om potentiële leads aan te trekken en te binden.
- Betrokkenheid bij de gemeenschap: Deelnemen aan lokale evenementen en sponsoring om naamsbekendheid op te bouwen en leads te genereren.
Hybride leadgeneratie
Deze strategie combineert online en offline leadgeneratie om potentiële klanten aan te trekken en te binden. Door online en offline kanalen te integreren, kunnen bedrijven effectief in contact komen met prospects via verschillende touchpoints. Dit vergroot hun kansen om leads van hoge kwaliteit binnen te halen.
Hier zijn enkele hybride voorbeelden:
- Webinars met vervolggesprekken: Het houden van online webinars gevolgd door directe telefoontjes naar de deelnemers.
- Online advertenties met offline evenementen: Online advertenties gebruiken om offline evenementen te promoten en leads te verzamelen

7 Feiten over leadgeneratie
- B2B-marketeers zeggen dat 65% van hun leads afkomstig is van verwijzingen, 38% van e-mail en 33% van zoekmachineoptimalisatie.
- 75% van de marketeers gelooft dat gepersonaliseerde ervaringen herhaal aankopen stimuleert
- Website/blog/SEO (zoekmachineoptimalisatie) hebben geresulteerd in de hoogste ROI (16%)
- 56% van de leads is nog niet klaar om te kopen.
- 55% van de marketeers zegt dat het vinden van leads die converteren een van de grootste uitdagingen is bij het genereren van nieuwe leads.
- 76% van de marketeers gebruikt content om leads te genereren
- 6% tot 12% is hoeveel inbound marketing de conversie voor de gemiddelde website verhoogt.
Bereik de juiste beslissers en genereer meer leads met onze doelgerichte B2B-leadgeneratie aanpak!
Starten met leadgeneratie
Wanneer is leadgeneratie wel geschikt?
Leadgeneratie is ideaal als je bedrijven of personen wilt aantrekken die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je product of dienst, wat resulteert in waardevolle contacten voor je verkoopteam.
Voor langdurige klantrelaties
Als je producten of diensten aanbiedt die lange verkoopcycli hebben, zoals B2B-oplossingen, is leadgeneratie essentieel om eerst een relatie op te bouwen voordat een verkoop plaatsvindt. Dit is een goede manier om de basis voor langdurige klantrelaties te leggen.
Als je gebruikers data wilt verzamelen
Leadgeneratie helpt je bij het verzamelen van contactgegevens zoals e-mailadressen en telefoonnummers, die belangrijk zijn voor toekomstige marketingcampagnes en verkoopinspanningen.
Voor het verhogen van conversies via gerichte campagnes
Door gerichte leadgeneratiecampagnes te voeren (bijvoorbeeld via advertenties, social media, of e-mailmarketing), kun je het aantal conversies verhogen door de juiste mensen op het juiste moment te bereiken met je aanbod.
Wanneer je een specifiek doelgroep hebt
Leadgeneratie is zeer geschikt voor bedrijven die een specifieke doelgroep willen bereiken. Door gebruik te maken van gedetailleerde targeting (zoals demografie, locatie, interesse), kun je alleen leads aantrekken die echt potentieel hebben.
Voor het uitbreiden van je netwerk
Leadgeneratie is ideaal als je je netwerk wilt uitbreiden en meer potentiële klanten, partners of investeerders wilt bereiken. Door gerichte campagnes kun je waardevolle connecties maken die verder gaan dan directe verkoop.
Als je herhalende klanten wilt aantrekken
Leadgeneratie is nuttig als je herhaalaankopen of terugkerende klanten wilt aantrekken. Door leads te koesteren met gerichte e-mailmarketing en opvolging kun je langdurige relaties opbouwen en de klantwaarde verhogen.
Wanneer is leadgeneratie niet geschikt?
Als je producten verkoopt die zonder enige interactie of uitleg gekocht kunnen worden (bijvoorbeeld lage prijs producten die direct online kunnen worden aangeschaft), is leadgeneratie minder effectief. In dit geval zou e-commerce marketing of directe verkoop effectiever zijn.
Wanneer je een brede doelgroept hebt zonder segragatie
Leadgeneratie is niet geschikt voor bedrijven die geen duidelijke of gedefinieerde doelgroep hebben. Als je producten of diensten voor een zeer breed publiek zijn en je geen mogelijkheid hebt om te segmenteren, kan het moeilijk zijn om kwalitatieve leads te genereren.
Als je snelle resultaten verwacht
Leadgeneratie kan tijd kosten, vooral als je een lange salescyclus hebt. Als je onmiddellijke verkoopresultaten nodig hebt, zijn andere marketingmethoden (zoals directe verkoop of advertenties) vaak effectiever.
Wanneer je budget beperkt is voor leadgeneratie campagnes
Leadgeneratiecampagnes kunnen kostbaar zijn, vooral als je gebruik maakt van betaalde advertenties of geavanceerde tools. Als je een klein marketingbudget hebt, kunnen de kosten van leadgeneratiecampagnes de investering mogelijk niet rechtvaardigen.
Als je product complex is en diepgaande verkopen vereist
Voor producten of diensten die veel uitleg of technische informatie vereisen, kan leadgeneratie minder effectief zijn, omdat klanten wellicht meer begeleiding of een demonstratie nodig hebben voordat ze zich aanmelden voor meer informatie. In dit geval is een meer directe verkoopaanpak beter geschikt.
Wanneer je doelgroep niet bereid is om gegevens te delen
Leadgeneratie kan ineffectief zijn als je doelgroep niet bereid is om persoonlijke gegevens te delen. Bijvoorbeeld in markten waar privacygevoeligheid hoog is, kunnen mensen terughoudend zijn met het invullen van formulieren of het ontvangen van vervolgcontacten.
Leadgeneratie door Create & Convert
Conversiemarketing richt zich op het omzetten van bezoekers naar klanten, door hen aan te moedigen om een specifieke actie te ondernemen, zoals een aankoop, inschrijving of het invullen van een formulier. Het doel is om de klantreis zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken.
In de B2B wereld draait conversiemarketing om leadgeneratie. Dit betekent dat je potentiële klanten aantrekt, hun gegevens verzamelt en ze stap voor stap begeleidt naar een aankoop.