Conversie optimalisatie
Inhoudsopgave
- Wat is conversie optimalisatie?
- Veelgestelde vragen over conversie optimalisatie
- Wat zijn de voordelen van conversie optimalisatie?
- Wat is een conversiepercentage?
- Welke conversie optimalisatie strategieën zijn er?
- Feiten over conversie optimalisatie
- Starten met conversie optimalisatie
- Conversie optimalisatie door Create & Convert
Wat is conversie optimalisatie?
Conversion rate optimization (CRO) in het Nederlands conversie optimalisatie is het proces waarbij de ervaring van je site of landingspagina wordt geoptimaliseerd op basis van het gedrag van websitebezoekers om de kans te vergroten dat de bezoeker de gewenste actie (conversie) op de betreffende pagina uitvoert.
In de wereld van vandaag is online verkeer zeer onbetrouwbaar. Als je er niet in slaagt om bezoekers in één keer in je conversiefunnel te krijgen, is de kans vrij klein dat ze terugkomen en de gewenste actie uitvoeren. Dit is niets anders dan een gemiste kans voor je bedrijf. De beste manier om je kansen te vergroten en meer conversies te krijgen, is door effectieve conversie optimalisatie campagnes uit te voeren.
Een goede conversie optimalisatie campagne betekent niet alleen dat je tijd, geld en moeite bespaart, maar ook dat je nieuwe groeistrategieën ontdekt die voorheen onbekend waren. Met andere woorden, conversie optimalisatie helpt je de bruikbaarheid van je website beter te begrijpen en geeft inzicht in het gedrag van klanten en tips over hoe je klantbeleving beter kan maken om je doelen te bereiken. Op strategisch niveau is conversie optimalisatie een continu proces van leren en optimaliseren. Helaas wordt dit aspect vaak genegeerd bij het bespreken van conversieoptimalisatie en de elementen ervan.

Veelgestelde vragen over Conversie optimalisatie
Wat is het gemiddelde conversiepercentage?
Hoe verbeter ik mijn conversiepercentage?
Wat kan je helpen bij het analyseren van conversieoptimalisatie?
Hoe meet je de conversie ratio?
Wat is het gemiddelde conversiepercentage?
Afhankelijk van de bronnen die je raadpleegt, ligt het gemiddelde conversiepercentage ergens tussen 1% en 4%. Maar we zullen de eerste zijn om het te zeggen: dit cijfer is een soort van betekenisloos. Dat komt omdat
- Elke website, pagina en doelgroep is anders
- De meeste bedrijven hun conversiegegevens toch niet publiceren
- Goede conversiepercentages verschillen enorm afhankelijk van het conversiedoel (advertentie klikken, afrekenen, nieuwsbrief aanmeldingen, enz.)
Gemiddelden kunnen nuttig zijn als uitgangspunt voor benchmarking, maar wat hebben ze eigenlijk met je website te maken? Je kunt je beter richten op het ontwikkelen van een diepgaand begrip van wat echt belangrijk is voor je gebruikers, zodat je ze dat kunt geven. Conversies volgen dan vanzelf.
Wat zijn de voordelen van conversie optimalisatie?
Met conversie optimalisatie kun je de functionaliteit van je website optimaliseren en tegelijkertijd het hoe en waarom van bezoekersgedrag begrijpen. Het is een feit dat je site nooit zijn maximale potentieel bereikt als er niet mee wordt geëxperimenteerd. In grote lijnen kunnen de voordelen van een conversie optimalisatie programma in twee categorieën worden onderverdeeld:
Marketing ROI verbeteren
Een goed gestructureerd en doordacht conversie optimalisatie programma gebaseerd op sterke analyses kan een lange weg gaan in het verbeteren van het rendement van bijna al je marketingactiviteiten door:
- Het verbeteren van de kwaliteit en of snelheid van experimenten op uw website
Met conversie optimalisatie kun je de prestaties van je site analyseren door tests uit te voeren en te zoeken naar de best mogelijke variaties die conversies beloven. Door te experimenteren met verschillende elementen op je landingspagina’s kun je niet alleen de gebieden controleren die de beste resultaten opleveren, maar ook de verzamelde gegevens gebruiken als een fundamentele benchmark voor je volgende ronde tests en of experimenten.
- Betere inkomsten met hetzelfde verkeer en of groter zakelijk rendement
Een van de belangrijkste voordelen van het uitvoeren van een conversie optimalisatie campagne is dat elke verandering die u doorvoert op uw site en die uiteindelijk uw conversies verhoogt, een incrementele winst is voor uw bedrijf.
Een online e-commerce bedrijf bijvoorbeeld, dat van plan is om zijn klantervaring zodanig te verbeteren dat het kopen van producten gemakkelijk en gemakkelijk wordt voor zijn klanten, kan enorm profiteren van conversieoptimalisatie. Hoe?
Door een A/B-test uit te voeren. Als het bedrijf zijn conversiepercentage zelfs maar met 3% kan verbeteren, betekent dit dat het dag in dag uit 3% extra inkomsten krijgt. Ondertussen, als het een hoog verkoopvolume heeft, kan een verbetering van 3% de verkoop effectief vertalen in honderdduizenden extra euro’s voor het bedrijf.
UX verbeteren
De voordelen van een conversie optimalisatie programma reiken veel verder dan alleen marketing ROI en zorgen voor een verbeterde gebruikerservaring in alle fasen van de levenscyclus van een bezoeker, of ze nu voor het eerst komen of al klant zijn:
- Het personaliseren van de ervaring voor uw website bezoekers
In de huidige tijd zijn bezoekers te ongeduldig, tenzij je hen een site biedt die gemakkelijk te navigeren is met minder klikken en die het hele proces tot een peulenschil maakt, zullen ze niet blijven hangen en uiteindelijk op zoek gaan naar alternatieve opties. Door delen van uw site te personaliseren op basis van de geografie, het apparaat, de lokale tijd of de browsegeschiedenis van de bezoeker, kunt u de website veel relevanter voor hen maken.
- Beter inzicht in het gedrag van uw bezoekers
Het conversie optimalisatie proces begint met inzicht in het gedrag van klanten met behulp van tools zoals heatmaps en clickmaps. Dergelijke tools vertellen u op welke secties van de site bezoekers meer tijd doorbrengen. Andere tools voor conversie optimalisatie, zoals opnames van gebruikerssessies en sessie herhalingen, helpen inzicht te krijgen in hun algehele ervaring. Ze werpen licht op het exacte traject dat bezoekers aflegden om een bepaald doel op uw website te bereiken en belichten zelfs de wrijving gebieden die ervoor zorgden dat ze afhaken en uw site verlieten. Ondertussen helpen formulier analyses en website-enquêtes ook om de algemene site-ervaring van een bezoeker te begrijpen. Dergelijke kwalitatieve gegevens zijn genoeg om een goede UX te creëren en verder de weg vrij te maken voor conversies.

Wat is een conversiepercentage?
Een conversiepercentage is het percentage bezoekers dat een gewenste actie (conversie) voltooit, zoals het invullen van een contactformulier, het aanmelden voor een dienst of het kopen van een product. Een hoog conversiepercentage betekent dat je website goed is ontworpen, effectief is ingericht en aantrekkelijk is voor je doelgroep. Een lage conversieratio kan het gevolg zijn van verschillende factoren die te maken hebben met de prestaties of het ontwerp van de website. Trage laadtijden, een kapot contactformulier of een tekst die niet de waarde van het aanbod overbrengt, zijn veelvoorkomende redenen voor een lage conversieratio.
Hoe verhoog je het conversiepercentage van je website?
STEL JE VRAAG ONZE CONVERSIE OPTIMALISATIE EXPERT – NICO

CASE
QDP
Met resultaat
80+
Kwalitatieve leads
Conversie optimalisatie VS zoekmachine optimalisatie
Conversie optimalisatie
Conversieoptimalisatie is gericht op het verbeteren van de prestaties van je website door bezoekers om te zetten in klanten en conversies te stimuleren. Door te focussen op het optimaliseren van functionaliteiten en gebruikservaring, zorg je ervoor dat je website beter aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dit draagt uiteindelijk bij aan het verhogen van de verkoop en het succes van je merk.
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines (SERPs). Het doel is om organisch verkeer te verhogen en meer potentiële klanten aan te trekken. Door je website beter vindbaar te maken, versterk je niet alleen je online aanwezigheid, maar ondersteun je ook de groei van je bedrijf en verkoopresultaten.
Welke conversie optimalisatie strategieën zijn er?
Op tekst gebaseerde CTA’s in blogberichten
Hoewel het als een best practice wordt beschouwd om CTA’s in een blogbericht op te nemen, slagen ze er soms niet in bezoekers te verleiden om de gewenste actie te ondernemen. Waarom?
Bannerblindheid is een echt fenomeen dat te maken heeft met het feit dat mensen gewend raken aan het negeren van bannerachtige informatie op websites. Dit gebrek aan aandacht, gekoppeld aan het feit dat websitebezoekers niet altijd helemaal tot onderaan een blogpost lezen (ze “snoepen” liever van de content), betekent dat er een andere aanpak nodig is.
live chat toevoegen aan pagina’s met een hoge conversie
Gebruik live chat om met je websitebezoekers te chatten en zo nodig ondersteuning en begeleiding te bieden. Om conversies te verhogen, voeg je deze live chat toe aan je goed presenteren pagina’s. Bijvoorbeeld je prijspagina’s en je productpagina’s, zodat leads de informatie krijgen die ze willen hebben. Je kunt je berichten en live chat ook actiegericht maken. Als iemand bijvoorbeeld meer dan een minuut op de pagina heeft doorgebracht, kun je automatisch hulp aanbieden en eventuele vragen beantwoorden.
Help leads om marketing gekwalificeerde leads te worden
Er zijn specifieke acties die je deze bezoekers met een hoge intentie moet aanmoedigen om te voltooien, zodat ze gemakkelijk marketing gekwalificeerde leads (MGL’s) kunnen worden en actie kunnen ondernemen door een combinatie van doordacht ontworpen webpagina’s, overtuigende en duidelijke tekst en slimme call to actions.
Voeg leadflows toe aan je blog
Een leadflow is een ander element voor conversieoptimalisatie dat je kunt opnemen op je stite. Leadflow zijn pop ups met een hoge conversiepercentage die zijn ontworpen om de aandacht te trekken en waarde te bieden. Je kunt kiezen uit een slide in box, drop down banner of een pop up box, afhankelijk van je aanbod.
Gebruik retargeting om website bezoekers opnieuw te betrekken
Het maakt niet uit wat je belangrijkste conversiecijfer is: De harde waarheid is dat de meeste mensen op je website niet de actie ondernemen die je wilt. Door gebruik te maken van retargeting op Facebook en andere sociale media platformen kun je mensen die je website hebben verlaten opnieuw benaderen.
Retargeting werkt door bezoekers van je website te volgen en ze online advertenties te laten zien wanneer ze andere sites op het internet bezoeken. Dit heeft vooral effect als je mensen retargetert die je pagina’s met de hoogste conversie hebben bezocht.
Voer testen uit op je landingspagina’s
Landingspagina’s zijn een belangrijk onderdeel van de gereedschapskist van de online marketeer en, zoals eerder gezegd, een onderdeel van conversieoptimalisatie. Dat komt omdat een landingspagina het punt is waar een website bezoeker een lead wordt of waar een bestaande lead dieper op je merk ingaat. Om een landingspagina te optimaliseren, voer je A/B-testen uit om vast te stellen wat het beste ontwerp en de beste inhoud zijn voor de doelgroep.
Met A/B-tests kun je bijvoorbeeld snel en eenvoudig verschillende versies van je website teksten, content aanbiedingen, afbeeldingen, contactformulieren en webpagina’s testen om te bepalen waar je doelgroep en leads het beste op reageren. Misschien zie je dat een pagina of een contactformulier te lang is en dit de conversie in de weg staat.
Optimaliseer goed presterende blogartikelen
Het publiceren van blogartikelen opent de deur naar een grote kans op conversie. Om te beginnen met het optimaliseren van je blog content, identificeer je de blogartikelen met het meeste verkeer maar een laag conversiepercentage. Mogelijke oorzaken van dit probleem kunnen te maken hebben met zoekmachine optimalisatie, het content aanbod dat je promoot of de gebruikte call to actions.

7 feiten over conversie optimalisatie
- B2B marketeers zeggen dat 65% van hun leads afkomstig is van verwijzingen, 38% van e-mail en 33% van zoekmachineoptimalisatie.
- 75% van de marketeers gelooft dat gepersonaliseerde ervaringen conversies en herhaal conversies stimuleren
- Website, blog en zoekmachineoptimalisatie hebben geleid tot de hoogste ROI (16%)
- 56% van de leads is nog niet klaar om te kopen
- 55% van de marketeers zegt dat het vinden van leads die converteren een van de grootste uitdagingen is bij het genereren van nieuwe leads
- 76% van de marketeers gebruikt content om leads te genereren
- 6% tot 12% is hoeveel inbound marketing de conversie voor de gemiddelde website verhoogt.
Optimaliseer je klantreis en verhoog je conversieratio bij zakelijke beslissers met onze conversie marketing expertise!
Starten met conversie optimalisatie
Wanneer is conversie optimalisatie wel geschikt?
Conversie optimalisatie is ideaal als je al een aanzienlijke hoeveelheid verkeer naar je website hebt, maar de conversieratio laag is. Door te testen en te verbeteren kun je het rendement op je verkeer verhogen.
Voor het verbteren van de gebruikerservaring
Conversie optimalisatie richt zich op het verbeteren van de gebruikerservaring op je website, zoals navigatie, laadsnelheid, en mobiele compatibiliteit, om gebruikers soepeler naar hun doel te leiden en conversies te bevorderen.
Wanneer je landingspagina’s wilt optimaliseren
Als je veel landingspagina’s hebt voor campagnes, kan conversieoptimalisatie helpen om deze pagina’s effectiever te maken door het testen van verschillende varianten en het verbeteren van de call to actions (CTA’s) en inhoud.
Als je klanten een duidelijke actie wilt laten ondernemen
Conversieoptimalisatie helpt om bezoekers te overtuigen een gewenste actie te ondernemen, zoals het doen van een aankoop, het invullen van een formulier of het inschrijven voor een nieuwsbrief, door middel van overtuigende en goed geplaatste CTA’s.
Wanneer je de ROI van je marketingcampagnes wilt verhogen
Als je marketingcampagnes goed presteren maar je wilt het rendement verder verbeteren, is conversieoptimalisatie de manier om dat te doen door bestaande bezoekers beter om te zetten naar klanten.
Voor het verbteren van je conversie funnel
Conversieoptimalisatie helpt bij het verbeteren van je conversie funnel, zodat bezoekers van de ene fase naar de volgende fase gaan. Dit is essentieel voor het maximaliseren van conversies op elke stap van het proces.
Wanneer is conversie optimalisatie niet geschikt?
Als je geen verkeer naar je website hebt
Conversie optimalisatie is minder effectief als je geen verkeer naar je website krijgt. Het is belangrijk om eerst voldoende bezoekers te genereren via zoekmachine optimalisatie, advertenties of andere marketingkanalen voordat je conversie optimalisatie toepast.
Wanneer je geen heldere conversiedoelen hebt
Als je geen duidelijke conversiedoelen hebt, zoals een specifieke verkoop of leadgeneratie, zal conversie optimalisatie niet effectief zijn. Het is essentieel om meetbare doelstellingen te definiëren om succes te behalen.
Als je een slechte website of product hebt
Conversie optimalisatie kan weinig impact hebben als je product of website niet goed is. Als je product of dienst geen waarde biedt of als je website technisch niet goed werkt, zal het moeilijk zijn om conversies te verhogen, ongeacht de optimalisatie inspanningen.
Wanneer je grote wijzigingen in je website moet doorvoeren
Als je website grote technische of structurele problemen heeft, zoals onduidelijke navigatie of een slechte mobiele ervaring, is het belangrijk om deze eerst op te lossen voordat je je richt op conversie optimalisatie. Het verbeteren van de basis is cruciaal voor succes.
Als je geen tijd of middelen hebt voor doorlopende optimalisatie
Conversie optimalisatie vereist doorlopende testen en bijsturingen. Als je geen tijd of middelen hebt om de resultaten van tests te monitoren en optimalisatie door te voeren, kan het proces minder effectief zijn.
Als je geen data hebt om beslissingen te ondersteunen
Conversieoptimalisatie is gebaseerd op data en A/B-testen. Zonder toegang tot gedetailleerde analytics en gebruikersgegevens, kan het moeilijk zijn om gefundeerde beslissingen te nemen en de nodige verbeteringen door te voeren.
Conversie optimalisatie door Create & Convert
Wil je jouw website omtoveren tot een conversie machine? Conversie optimalisatie helpt B2B bedrijven om bezoekers effectief door het aankoopproces te begeleiden. Door interesse te wekken, waardevolle informatie te verzamelen en klanten te ondersteunen bij hun beslissingen, transformeren we jouw website tot een krachtige tool voor leadgeneratie en klantbinding.
Met onze conversie optimalisatie aanpak zorgen we dat jouw klanten vinden wat ze zoeken, betrokken raken bij jouw aanbod en uiteindelijk converteren in loyale, terugkerende klanten. Zo maak je van elke bezoeker een waardevolle klant.