Conversie marketing

Wat is conversiemarketing?

Conversie marketing betekent de kunst en wetenschap van marketing met als doel het percentage bezoekers dat de gewenste actie onderneemt op je website te maximaliseren. Een conversie marketingstrategie omvat tactieken om het bestaande verkeer op een website optimaal te benutten door de belangrijkste elementen ervan te optimaliseren om conversies te verhogen.

Als marketeer heb je misschien meerdere petten op. Op een van je werkdagen ben je misschien druk bezig om meer backlinks voor je pagina’s te maken, op een andere werkdag werk je misschien samen met je designteam aan prototypes voor sommige van je pagina’s. En daartussenin krijg je dringende opdrachten om je website te verbeteren. Ook krijg je dringende copywriting taken toegewezen voor je betaalde zoekcampagnes. Moet je je tussen dit alles wel richten op conversie optimalisering?

Ja, want de kracht van conversiemarketing ligt in het vermogen om miljoenen bezoekers aan te trekken en een aanzienlijke omzetstijging te realiseren met een marginale (zeg 0.5%) stijging in conversies door een minuscule aanpassing.

Veelgestelde vragen over Conversie marketing

Wat zijn conversiecijfers in digitale marketing?

Wat zijn conversie voorbeelden?

Wat zijn de cruciale conversiecijfers voor digitale marketeers?

Hoe vaak rapporteer je de conversiegegevens?

Wat is het doel van conversiemarketing?

Wat zijn conversiecijfers in digitale marketing?

Conversiecijfers zijn belangrijke presentatie indicatoren voor de reactie van je publiek op je oproep tot een actie.

Wat zijn belangrijke conversie statistieken?

Websiteverkeer

Als je weet waar jouw online bezoekers vandaan komen, kun je, je marketinginspanningen richten op de juiste kanalen. Enkele verkeersbronnen zijn:

  • Directe bronnen zoals bladwijzers of het typen van een URL in de browser
  • Links van e-mails, sociale pagina’s of andere sites
  • Zoekmachines
  • Online advertenties, enz.

Gebruik zoekmachineoptimalisatie (SEO) en andere digitale marketingtactieken om verkeer naar je content te leiden.

Gemiddelde sessie of tijd die op de site wordt doorgebracht

Een andere conversiemeting die je kunt bijhouden is hoe lang bezoekers op je website blijven. Dit wordt sessietijd of time on site (TOS) genoemd. Deze metriek controleert de kwaliteit van je inhoud, omdat gebruikers meer tijd besteden aan waardevolle, goed gemaakte inhoud. Je kunt je TOS voor de hele website of voor specifieke pagina’s berekenen. Gebruikers brengen doorgaans meer tijd door op pagina’s over prijzen en how-tos dan op pagina’s over ons of inschrijfpagina’s.

Conversiepercentage

Een van de meest populaire en waardevolle conversiecijfers is het conversiepercentage, dat aangeeft hoeveel bezoekers de gewenste actie hebben ondernomen of je marketingdoel hebben voltooid. Bereken het conversiepercentage met de onderstaande formule:

Een bedrijfswebsite kan bijvoorbeeld 10.000 bezoekers krijgen in een bepaalde maand, maar slechts 200 melden zich aan voor e-mailupdates. In dit geval is het conversiepercentage (200 / 10.000) x 100, wat 2% is. Dit cijfer is het gemiddelde conversiepercentage voor de meeste bedrijven, maar het kan variëren van minder dan 1% tot 10%, afhankelijk van uw branche.

Advertentie uitgaven

Je hebt ook conversiemetingen nodig om je marketingbudget te bewaken. De meest effectieve metriek hiervoor is het rendement op advertentie uitgaven, dat laat zien hoeveel je verdient voor elke euro die je uitgeeft. Dit bereken je met de onderstaande formule:

Laten we zeggen dat je 300,00 euro uitgeeft aan digitale advertenties die 1.000,00 euro  aan verkopen opleveren. In dat geval is je rendement op advertentie uitgaven (1.000 – 300) / 300, wat 2,33 euro  is. Dit betekent dat je iets meer dan 2,00 euro krijgt voor elke 1,00 euro die je uitgeeft aan online advertenties. Zorg er altijd voor dat je advertenties kostendekkend zijn of meer opbrengen dan je eraan uitgeeft.

Kosten per acquisitie

Net zoals het rendement op advertentie uitgaven laat de kostprijs per acquisitie zien hoeveel je uitgeeft om nieuwe klanten te werven. Het omvat echter je hele digitale marketingbudget, niet alleen je digitale advertentiecampagnes. Een hoge kost per acquisitie betekent dat je digitale marketingstrategie moet herzien en moet zoeken naar manieren die minder kosten om leads en klanten te werven.

Statistieken voor sociale betrokkenheid

Online marketeers kunnen ook conversiemetingen gebruiken om de prestaties van content op social media bij de houden. Dit kan je op twee manieren doen

  1. Voeg knoppen voor sociaal delen toe aan uw webpagina’s en controleer hun tellers
  2. Controleer uw analysepagina’s voor sociale media voor inzichten

Sociale pagina’s leiden verkeer naar uw website wanneer gebruikers uw content delen. Tegelijkertijd klikken gebruikers door de inhoud die u op uw pagina’s deelt om uw blogpost te lezen, uw video’s te bekijken, uw brochure te downloaden, enzovoort. Sociale betrokkenheid draagt daarom bij aan andere conversiecijfers, zoals conversiepercentages en sessietijd.

Doorklikpercentage

Als je investeert in online advertenties of een contentstrategie, moet je weten hoe goed je tekst presteert in e-mails, zoekmachines en andere advertentieplatforms. De doorklikratio is een geweldige manier om je koppen, titeltags en advertentieteksten te controleren en het helpt je ook om a/b testen uit te voeren om je publiek aan te spreken

Streef naar een gemiddelde doorklikpercentage van 2,5% voor je e-mailcampagnes. Ter vergelijking: digitale advertenties (zoek en weergave) kunnen variëren van 0,5% tot 4%, afhankelijk van je branche.

Aantal terugkerende bezoekers

Online marketeers moeten zulke waardevolle inhoud creëren dat bezoekers terugkomen voor meer. Dit is het verschil tussen je algemene verkeerscijfers en je aantal terugkerende bezoekers.

Tip: Hoewel terugkerende bezoekers van elke bron kunnen komen, is je meest betrouwbare bron direct verkeer. Dit geeft gebruikers aan die uw URL rechtstreeks in hun browser typen of de eerste paar letters typen en de browser vult de rest automatisch in vanuit de geschiedenis. Vergelijk deze meting met de tijd die op de site wordt doorgebracht om trends in het publiek te identificeren.

E-mail Abonnees

E-mails hebben het hoogste rendement op investering van alle marketingkanalen, met 42,00 euro voor elke euro. Bovendien zijn e-mailabonnees vaak het meest betrokken doelgroep segment, wat de reden is dat je conversiemetingen nodig hebt om ze te behouden.

Je kan e-mailabonnees makkelijk per bron volgens om te zien waar de nieuwste aanmeldingen vandaan komen en maak vervolgens aantrekkelijke aanmeldingsformulieren om hun gegevens vast te leggen. Gebruik ook platformen, zoals Mailblue om je e-mails te personaliseren en te automatiseren.

Inkomsten en verkoop

Houd tot slot elke transacties bij die wordt toegeschreven aan je digitale marketing campagne en kijk hoeveel omzet je behaalt. Bruto en netto-inkomsten zijn waardevolle conversiecijfers voor bedrijven met een e-commerce website.

Wil je weten hoe je jouw bezoekers omzet in klanten?

STEL JE VRAAG AAN ONZE CONVERSIE MARKETING EXPERT – NICO

CASE

QDP

Met resultaat

80+
Kwalitatieve leads

Wat is een conversie?

De definitie van conversie is: “Het punt waarop een ontvanger van een marketingboodschap een gewenste actie uitvoert”. Met andere woorden, conversie is simpelweg iemand laten reageren op je call to action. Iemand een e-mail laten openen is een conversie. Dat ze op de call to action link in die e-mail klikken is een andere conversie. Naar de landingspagina gaan en een registratieformulier invullen om op te hoogte te blijven is een conversie. En natuurlijk is het kopen van je product de ultieme conversie.

Voor consumentenmarketeers kan een conversie relatief snel en eenvoudig zijn. Een mogelijke klant scant een QR-code om een coupon te krijgen (dat is al een conversie) en gaat dan meteen naar het restaurant om gratis frietjes te halen bij de aankoop van een hamburger en frisdrank (dit is je belangrijkste conversie). In de langere en complexere B2B verkoop wil je een stabiele reeks kleinere conversies. Ga aan de slag met je lead e-mails, ga aan de slag op de website, zorg voor interacties met je sociale media inspanningen en hopelijk doet je veel van deze activiteiten op een mobiel apparaat.

7 feiten over conversiemarketing

  • 79% van de gegenereerde leads wordt niet omgezet in verkoop
  • 63% van de consumenten zal online bij je kopen als ze een positieve ervaring in de winkel hebben gehad
  • 56% van de leads is nog niet klaar om te kopen
  • 55% van de marketeers zegt het vinden van leads die converteren een van de grootste uitdagingen is bij het generen van nieuwe leads
  • 40% van de online transacties gebeurt op mobiele apparaten
  • 30% van de bedrijven zegt dat het sluiten van deals hun grootste uitdaging in de verkoop is.
  • 6% tot 12% is hoeveel inbound marketing de conversie voor de gemiddelde website verhoogt

Wil je zakelijke bezoekers omzetten in klanten? Ontdek hoe onze B2B-conversie marketing jouw bedrijf kan versterken!

Starten met conversiemarketing

Conversiemarketing richt zich op het omzetten van bezoekers naar klanten, door hen aan te moedigen om een specifieke actie te ondernemen, zoals een aankoop, inschrijving of het invullen van een formulier. Het doel is om de klantreis zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk te maken. Hieronder kijken we naar enkele basisstrategieën voor conversiemarketing bij B2B en e-commerce bedrijven.

Wanneer is conversiemarketing wel geschikt?

  1. Wanneer je hoger verkeer hebt, maar lage conversies
    Conversiemarketing is ideaal als je al veel verkeer naar je website trekt, maar de conversieratio laag is. Dit kan duiden op problemen met de gebruikerservaring, website inhoud of het conversiepad, en conversiemarketing helpt deze te optimaliseren.
    • Als je de gebruikerservaring wilt verbeteren
      Als je de klantreis wilt stroomlijnen en gebruikers gemakkelijker wilt leiden naar de gewenste actie (zoals een aankoop, inschrijving of download), is conversiemarketing geschikt. Het richt zich op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je site, zoals snellere laadtijden, duidelijke call-to-actions en gebruiksvriendelijke formulieren.
      • Voor het optimaliseren van landingspagina’s
        Conversiemarketing is bijzonder effectief voor het optimaliseren van landingspagina’s. Door A/B-tests en andere optimalisatietechnieken kun je de effectiviteit van je landingspagina’s verbeteren en conversies verhogen.
        • Wanneer je A/B en split testing wilt toepassen
          Als je niet zeker weet welke versie van je website, advertentie of landingspagina het beste werkt, kan conversiemarketing je helpen door A/B-tests uit te voeren. Dit helpt je om op data gebaseerde beslissingen te nemen en de prestaties van je campagnes te verbeteren.
          • Als je en sterk bezoekersvolume hebt, maar gebrek aan conversies

              Als je bezoekers aantrekt maar merkt dat ze snel de website verlaten zonder iets te kopen of in te vullen (bijvoorbeeld door een hoge bounce rate), kan conversiemarketing helpen door verbeteringen aan te brengen die de betrokkenheid verhogen en de conversie stimuleren.

              • Wanneer je veel ongekwalificeerde leads aantrekt
                Conversiemarketing helpt om de kwaliteit van de leads te verbeteren. Als je veel bezoekers trekt die niet goed gekwalificeerd zijn, kan het proces worden geoptimaliseerd om bezoekers met een hogere kans op conversie te targeten.
                • Voor het verhogen van gemiddelde bestelwaarde
                  Conversiemarketing kan ook helpen om je gemiddelde bestelwaarde te verhogen door technieken zoals upselling en cross-selling toe te passen. Dit kan waardevolle omzetgroei opleveren door bestaande klanten meer producten aan te bieden.
                  • Wanneer je ROI van je marketingcampagnes wilt verbeteren
                    Als je meer rendement wilt halen uit je bestaande verkeer of advertentie-uitgaven, kan conversiemarketing de efficiëntie van je marketingcampagnes verhogen door meer conversies uit hetzelfde aantal bezoekers te halen.

                  Wanneer is conversiemarketing optimalisatie niet geschikt?

                  1. Als je geen betekende hoeveelheid verkeer of klanten hebt
                    Conversiemarketing is minder effectief als je niet voldoende verkeer naar je website krijgt of als je net begint met je bedrijf. In dit geval is het belangrijker om eerst meer verkeer te genereren via SEO, advertenties of social media, voordat je conversiemarketing toepast.
                    • Wanneer je een slechte product- of servicekwaliteit hebt
                      Als je product of service niet van goede kwaliteit is, zal conversiemarketing weinig effect hebben. Zelfs met geoptimaliseerde landingspagina’s of verbeterde gebruikerservaringen zullen klanten waarschijnlijk afhaken of negatieve feedback geven.
                      • Als je geen duidelijke conversiedoelen hebt
                        Conversiemarketing werkt het beste wanneer je duidelijke doelen hebt (bijvoorbeeld een verkoop, leadgeneratie of inschrijving). Als je geen specifieke, meetbare doelen hebt voor wat je wilt dat gebruikers doen op je website, kan conversiemarketing verwarrend en ineffectief zijn.
                        • Wanneer je geen tijd of middelen hebt voor doorlopende optimalisatie
                          Conversiemarketing vereist doorlopende testen en optimalisatie om de beste resultaten te behalen. Als je geen tijd hebt om regelmatig te testen, de prestaties van je website bij te houden en verbeteringen door te voeren, is conversiemarketing mogelijk niet effectief voor je bedrijf.
                          • Wanneer de website technisch niet in orde is
                            Conversiemarketing kan niet effectief zijn als je website technische problemen heeft, zoals trage laadtijden, onveilige verbindingen of slechte mobiele optimalisatie. Voordat je conversiemarketing implementeert, moet je ervoor zorgen dat de basis van je website goed is.
                            • Als je focus ligt op korte termijn verkoop zonder herhaalaankopen
                              Zoekmachine optimalisatie vergt tijd, consistentie en geduld. Als je op zoek bent naar snelle oplossingen of niet bereid bent om doorlopende inspanningen te leveren, kan zoekmachine optimalisatie een teleurstelling zijn.
                              • Bij onvoldoende data of inzicht in gebruikersgedrag
                                Conversiemarketing is afhankelijk van gegevens en analytics. Als je niet in staat bent om klantgedrag te volgen of geen gedetailleerde inzichten hebt in hoe gebruikers zich door je website bewegen, is conversiemarketing moeilijk te implementeren.
                                • Als je geen A/B test capaciteiten hebt
                                  Als je geen tools hebt om A/B-tests uit te voeren of geen ervaring hebt met het testen van conversiestrategieën, kan conversiemarketing moeilijk te implementeren zijn. Testen is een essentieel onderdeel van conversiemarketing, en zonder de juiste middelen kun je de effectiviteit niet meten.

                                Conversiemarketing door Create & Convert

                                In de B2B-wereld draait conversiemarketing om leadgeneratie. Dit betekent dat je potentiële klanten aantrekt, hun gegevens verzamelt en ze stap voor stap begeleidt naar een aankoop. Simpele strategieën zijn:

                                • Relevante inhoud bieden: Zorg dat de informatie op je website duidelijk en gericht is op de behoeften van de klant.
                                • Oproepen tot actie (Call to action ): Gebruik sterke call to actions  om bezoekers aan te moedigen gegevens achter te laten of een demo aan te vragen.
                                • Vertrouwen opbouwen: Laat klantreviews, succesverhalen of casestudies zien om twijfels weg te nemen en vertrouwen op te bouwen.

                                We hebben een strategisch kader ontwikkeld voor op feiten gebaseerde zoekmethoden die langdurige waarde en een succesverhogende impact genereren.